Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Octombrie 2015 | 12:31
Proiectul Strategiei „Diaspora-2025”, propus spre consultare publică
Cetăţenii din ţară şi de peste hotare sunt invitaţi să vină cu sugestii şi propuneri pe marginea proiectului Strategiei naţionale cu privire la diaspora pe anii 2016-2025 „Diaspora-2025”, elaborat de Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat.
Strategia „Diaspora-2025” are ca scop dezvoltarea cadrului sustenabil și comprehensiv de colaborare între instituțiile statului și diaspora, bazat pe încredere, inițiative și programe comune.

Documentul strategic reflectă angajamentul Guvernului Republicii Moldova în dezvoltarea şi aprofundarea relațiilor cu cetățenii plecați peste hotare sau stabiliți în afara țării și defineşte acțiunile prioritare în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării în vederea consolidării progresului obținut în relațiile cu membrii diasporei.

Potrivit șefului BRD, Valeriu Turea, „Strategia „Diaspora-2025” este elementul definitoriu, care va sta la baza politicilor autorităţilor în raport cu diaspora în următorii zece ani. Din acest motiv, documentul trebuie să aibă un conţinut cât mai clar, să exprime cât mai exact exigenţele din domeniu şi să asigure o aplicare cu cât mai mare eficienţă a obiectivelor formulate. În acest context, vă îndemnăm să citiţi cu spirit critic şi constructiv proiectul şi să formulaţi sugestiile şi propunerile, care consideraţi că vor aduce îmbunătăţiri textului documentului.”

Necesitatea unei Strategii privind diaspora a apărut inclusiv în urma solicitărilor parvenite de la cetățenii moldoveni de peste hotare, dar și din dorința de a crea mecanisme, prin care diaspora ar putea contribui, la rândul ei, la dezvoltarea țării.

Strategia conține acțiuni concrete pentru consolidarea diasporei moldovenești prin lansarea unor programe pentru a extinde rețelele asociațiilor și a crea puncte de conexiune tematice, conform intereselor cetățenilor aflați în afara țării.

Proiectul Strategiei naționale cu privire la diaspora pe anii 2016-2025 „Diaspora-2025” este publicat pe platforma Guvernului www.particip.gov.md.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam