Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Ianuarie 2016 | 13:57
Provocările din Republica Moldova, discutate la Convenţia Moldo - Americană
Circa 120 de participanţi au luat parte la cea de-a treia ediţie a Convenţiei Moldo - Americane, eveniment ce s-a desfăşurat pe 15 ianuarie, la New York. Tematica ediţiei din acest an şi-a propus să scoată în relief provocările pe care le înfruntă Republica Moldova pentru a obţine stabilitate politică şi economică.
Potrivit organizatorilor, sesiunea plenară a fost axată pe tematica: „Instituțiile eficiente, economia bazată pe creștere și cetățenie responsabilă”, vorbitorul principal al acestei sesiuni de discuții a fost ex-ministrul Educației, Maia Sandu.

A doua sesiune plenară a fost concentrată asupra unei tematici care a scos în evidență relația dintre diaspora moldovenească cu țara de origine. Sesiunea a fost moderată de către Elena Drăgălin, una dintre co-organizatorii evenimentului.

Cea de-a treia ediție a Convenției Moldo – Americane a punctat următoarele rezoluții: efectuarea un studiu demografic pentru a estima dimensiunea diasporei moldovenești în SUA și Canada; intensificarea eforturilor pe rețele de socializare între membrii diasporei moldovenești; lansarea unei campanii pentru a strânge fonduri pentru sponsorizarea proiectelor umanitare în Republica Moldova, precum și a promova valorile democratice; formarea de noi cadre care vor putea extinde domeniul de aplicare al proiectelor de caritate în Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam