Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Septembrie 2015 | 10:56
Radu Dani: Unul din obiectivele Strategiei Naţionale „Diaspora 2025” este consolidarea legăturilor cu diaspora moldovenească
Problemele cu care se confruntă concetăţenii noştri aflaţi în străinătate sunt cunoscute autorităţilor de la Chişinău, care încearcă să identifice anumite mecanisme funcţionale pentru soluţionarea lor. Proiectul Strategiei Naţionale „Diaspora 2015” a fost discutat în cadrul „Zilelor Diasporei”, desfăşurate la Chişinău. Unele repere ale acestui document sunt enunţate de Radu Dani, coordonator de programe la Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Unul din obiectivele acestui program este consolidarea legăturilor cu diaspora moldovenească și promovarea mecanismelor de atragere a potențialului uman, potențial de orice natură, inclusiv financiar al diasporei, în scopul dezvoltării comunităților de origine a migranților, dar și a țării în ansamblu” a declarat Radu Dani.

Potrivit coordonatorului de programe la Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, atunci când a parvenit solicitarea din partea Guvernului Elveției în ceea ce privește susținerea procesului de elaborare a primului document cadru cu privire la diasporă, care este Strategia cu privire la Diasporă, Elveția nu a ezitat să ofere acest sprijin, pentru că acest lucru se înscria perfect în prioritățile Elveției pentru Moldova. Drept urmare, a fost identificat, împreună cu BRD, un expert internațional, care a avut grijă ca strategia care s-a elaborat pe parcurs să corespundă celor mai înalte standarde de calitate și celor mai bune practici internaționale.   
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam