Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 Aprilie 2015 | 12:51
Raionul Cimişlia – gazda Festivalului „iProsop”
Mai mulţi migranţi moldoveni vor reveni la baştină pentru a lansa Festivalul „iProsop”. Evenimentul ce va avea loc la 31 mai, de Duminica Mare, în satul Selemet din raionul Cimişlia vine să readucă tradiţia prosopului ţesut manual şi să internaţionalizeze această piesă din tezaurul balcanic. Directorul Festivalului „Iprosop”, Olga Coptu, a povestit pentru TRM.MD cum decurg pregătirile pentru manifestare şi de ce surprize vor avea parte oaspeţii din partea locului şi cei de peste hotare.
„Ne dorim să internaționalizăm prosopul și să arătăm lumii întregi frumusețea exponatelor din sunducul bunicii, or, în ultima vreme, se cam pierde acest meșteșug ce presupune multă răbdare și atenție. Prin intermediul Festivalului „iProsop” ne propunem să alimentăm dorul oamenilor de frumos, de valorile autentice, precum și să facilităm oportunităţile antreprenoriale de promovare a culturii naţionale”, a declarat Olga Coptu pentru TRM.MD.

Organizatorii îi îndeamnă pe toți cei interesați să participe la evenimentul cultural ce va avea loc în sudul Moldovei, tocmai în Stepa Bugeacului. O condiție este și portul tradițional sau prosoapele care vor crea atmosfera autentică de Duminica Mare.

„Am venit cu propunerea către toate Ambasadele Republicii Moldova de a ne prezenta prosoape din țara de reședință. Îi îndemnăm și pe vizitatori să mai caute prin zestrea de acasă, ne-ar plăcea să vedem acele prosoape vechi, ornamentate specific tuturor regiunilor Republicii Moldova. Astfel ne dorim să promovăm ceea ce este cu adevărat frumos și autentic”, a subliniat Olga Coptu, migrant revenit.

„În capul mesei în cadrul evenimentului pe care îl realizăm, evident va fi pus prosopul. Ministerul Culturii este unul dintre partenerii evenimentului, astfel vor fi prezenți la manifestare și câțiva experți care vor evalua prosoapele și vor premia meșterii populari care le vor expune. Vor fi organizate ateliere în cadrul cărora vor fi țesute și brodate prosoapele, de asemenea, ne dorim să implicăm tânăra generație la atelierul de confecționare a uneltelor de țesut. Astfel ne dorim să facem bine cunoscute tradițiile noastre, oriunde ar fi tinerii, aici sau peste hotarele țării”, a explicat directorul Festivalului „Iprosop”.
 

La eveniment va fi prezentă și Tamara Șchiopu, moldoveancă stabilită în Marea Britanie, care va oferi publicului mai multe informații despre gastronomie. „De curând, gospodinele din partea locului vor fi instruite în cadrul unui curs pentru a putea prezenta oaspeților la cele mai înalte standarde rețetele din bucătăria moldovenească”, remarcă organizatorii.

Reprezentanții grupului de inițiativă anunță că la eveniment vor fi prezenți mulți participanți dinafara țării, în special din România, asta deoarece satul Selemet este cunoscut pentru unele parteneriate cu localități de peste Prut. Un interes deosebit pentru Festival au manifestat și un grup de italieni care își vor prezenta în cadrul evenimentului prosoapele moștenite.

Fiind de baștină din orașul Cimișlia, Olga Coptu își dorește să aducă cât mai multă vizibilitate satelor din republică, în special celor din zona de sud, evidențiind tezaurul specific regiunii prin creația colectivelor etnofolclorice și prin coloritul interetnic, or, în raionul Cimișlia trăiesc atât moldoveni, cât și bulgari, găgăuzi, ucraineni, care, la rândul lor vor expune publicului prosoapele moștenite din străbuni.

Receptivi la inițiativa lansată de Olga Coptu, mai mulți președinți ai asociațiilor de moldoveni de peste hotare își vor prezenta prosoapele pe care le țin în casele sale la loc de cinste, lângă icoane, precum spune tradiția.

Mai multe detalii la acest subiect aflați în cadrul ediției de duminică, 26 aprilie, a emisiunii „Album Duminical”, de la Radio Moldova.


 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam