Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Iunie 2014 | 14:25
Răspunsul premierului Leancă la întrebările reprezentanţilor din diasporă, făcut public
Au fost publicate răspunsurile la toate întrebările adresate de cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare înaintea şi în timpul primului forum online cu diaspora al Prim-ministrul Iurie Leancă. În total, au fost recepţionate peste 150 de întrebări de la conaţionalii noştri din peste zece ţări. Cei mai activi au fost moldovenii din Italia, Grecia, Franţa, Spania, Portugalia, SUA, Canada, Rusia şi Kazahstan.
Biroul pentru Relaţii cu Diaspora a coordonat întregul proces de colectare a întrebărilor și de sintetizare a lor, iar răspunsurile au fost întocmite împreună cu autoritățile publice responsabile de domeniul migrației și diasporei la nivel de Guvern.

Întrebările și răspunsurile au fost grupate pe tematici: de la relația Guvern - Diaspora, transfer de capacități, alegeri parlamentare, corupție, dezvoltarea țării, investiții, impozite, reîntoarcere, migrația în Rusia, educație, pensii, asigurări medicale, ajutoare pentru deces, transporturi, ajutoare umanitare, coletărie, locuințe, până la integrare europeană, ambasade, vize, pașapoarte și alte acte.

Reamintim că pe 27 mai 2014 a avut loc primul forum online cu diaspora al Premierului Iurie Leancă. În cadrul evenimentului, Prim-ministrul a vorbit despre principalele procese care au loc în ultimii ani în Republica Moldova și despre cele mai importante acțiuni întreprinse de Executiv pentru fortificarea relației cu moldovenii din afara țării.

La forum, Prim-ministrul și-a îndemnat concetățenii din diasporă să se alăture campaniei de promovare a integrării europene a Republicii Moldova - „Europa - acasă!”. La eveniment a fost lansat și site-ul nou creat, dedicat campaniei - www.europa-acasa.md.

La fel, conaționali din diasporă au fost invitați ca la 27 iunie, când Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, să se alăture celor de acasă și să marcheze și ei această zi istorică.

Lista cu întrebări-răspunsuri poate fi accesată pe site-ul Guvernului Republicii Moldova:
http://www.gov.md/libview.php?l=ro&idc=432&id=7802
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam