Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Ianuarie 2014 | 17:28
Recital de versuri eminesciene la Paris
Cu ocazia celor 164 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, Institutul Cultural Român din Paris, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză, a organizat în capitala Franţei un recital de muzică şi poezie românească.
Solicitată de trm.md, colaboratoarea Institutului Cultural Român de la Paris, Liliana Roșca, a comunicat că recitalul a reprezentat pentru publicul român un prilej de întâlnire cu marele actor Ion Caramitru, prezent pe scena Sălii Bizantine a Palatului Béhague.

Publicul a ascultat, de asemenea, cu mare atenţie prelegerea despre Mihai Eminescu ținută de profesorul Nicolae Georgescu.

Un moment muzical de excepție au oferit violonistul Constantin Bogdănaş şi pianista Kazuko Hiyama, prezentând un repertoriu ales al cărui moment culminant a fost „Balada” lui Ciprian Porumbescu.

Unul dintre momentele deosebite ale festivităţii, când poezia eminesciană s-a împletit cu muzica, a fost recitalul actorului român Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de interpretul Aurelian-Octav Popa.

„Programul artistic a fost foarte reuşit, cu interpreți de mare calitate. Voi redeschide volumul de poezii al lui Eminescu, neglijat de vreo 20 de ani! Ce limbă românească frumoasă şi fluidă, ce gândire filozofică pătrunzătoare! Vă mulțumesc că mi-ați reamintit de aceste bogății”, a recunoscut unul dintre spectatori.

Cei aproape 200 de spectatori prezenți la eveniment au scăldat în ovații artiștii,  ridicându-se în picioare în finalul recitalului, în semn de profundă apreciere pentru măiestria interpretării.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam