Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Ianuarie 2014 | 16:03
Redobândirea cetăţeniei române, în atenţia europarlamentarilor
Liderul grupului Socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, crede că trebuie aplicate reguli comune pentru dobândirea cetăţeniei în UE, dând ca exemplu situaţia moldovenilor, informează realitatea.net.
În replică, europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan, a declarat, ieri, la  Strasbourg, că respinge cu toată convingerea exemplul dat de către Swoboda. „România nu vinde cetăţenia română nimănui. Majoritatea covârşitoare a cazurilor în care România a acordat cetăţenie moldovenilor reprezintă cazuri de redobândire a cetăţeniei de către persoanele care au pierdut-o din motive neimputabile lor", a declarat şeful delegaţiei României în Grupul Partidului Popular European.

Potrivit Mediafax, Hannes Swoboda,  a afirmat că UE ar trebui să aibă reguli comune de acordare a cetăţeniei care să nu fie lăsate doar la competenţa guvernelor naţionale.  Swoboda a dat ca exemplu decizia preşedintelui Traian Băsescu de a acorda cetăţenie „din belşug” moldovenilor.

Totodată, Swoboda a spus că cetăţenia ar trebui să fie acordată în cazul în care „cineva face ceva în folosul unei ţări: un investitor,  un fotbalist bun, un profesor universitar”.

„Cetăţenia ar trebui să se acorde pe baza unei legături apropiate între noul cetăţean şi statul membru şi ar trebui să fie clar că nu este vorba de cumpărarea cetăţeniei, ci de acordarea cetăţeniei pentru servicii aduse unei ţări”, a mai precizat liderul socialist, Hannes Swoboda .

Realitatea.net precizează că cetăţenia română este acordată persoanelor sau urmaşilor persoanelor care au pierdut-o în urma ultimatumului dat de către fosta Uniune Sovietică în anul 1940 prin care Basarabia a fost luată de la România şi încorporată în fosta Uniune Sovietică.

Potrivit datelor oferite de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenii, statul român a acordat peste 183.000 de cetăţenii în 2011, 2012 şi în prima jumătate a anului 2013.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam