Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Iunie 2014 | 09:55
Regizorul basarabean Mihai Ţărnă va monta o nouă piesă la un teatru din Franţa
Regizorul basarabean Mihai Ţărnă, stabilit de mai mulţi ani în Franţa, va monta în premieră piesa „Invitaţie la Castel” de Jean Anouilh pe scena Teatrului du Gymnase din Paris.
După succesul înregistrat cu piesele „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian; „O sută de ani de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez, regizorul Mihai Țărnă revine cu un nou spectacol care va fi jucat sâmbătă, 7 iunie. Premiera teatrală îi va avea drept protagoniști pe actorii de la Școala Superioară de Cinema și Audiovizual din Paris.

Solicitat de trm.md, regizorul Mihai Țărnă a declarat că piesa „Invitație la Castel” de Jean Anouilh are similitudini cu istoria Cenușăresei. „O istorie cu mult mai crudă și mai rece decât povestea, dar cu un final la fel de frumos. Mai e o temă importantă în piesă și anume asistăm în direct la evoluția umană, evoluția sensibilității umane”, a spus regizorul Mihai Țărnă.

La eveniment și-au anunțat prezența și reprezentanți ai diasporei moldovenești din Franța, reuniți în asociațiile „Jeunes Moldaves”, „Pro diaspora”, „Cercle Moldavie”, Union Interculturelle „Constellation Culture”, „Tous pour l’Europe”, Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța.

„Mihai Țărnă este o personalitate cunoscută de foarte mulți regizori, jurnaliști, oameni de cultură din Franța, și nu numai. Comunitatea românească de pe ambele maluri ale Prutului se implică în promovarea culturii noastre, iar un popor care are cultură, o poate demonstra indiferent de locul și de statutul pe care îl are în societate” a menționat pentru trm.md Liliana Roșca, președinta asociației Union Interculturelle ”Constellation Culture” din Franța.

Diaspora moldovenească din Franța este sensibilă la manifestările de ordin cultural, spune  Dorin Dușciac, președintele Asociației Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din această țară. „Asociațiile active din diaspora noastră de la Paris și-au exprimat imediat interesul pentru susținerea morală și promovarea intensă a acestui spectacol regizat de compatriotul nostru Mihai Țărnă. În situația actuală, Republica Moldova are nevoie de cât mai multe mesaje și semnale pozitive expediate către Europa. Nu doar la nivel politic, ci și în activități la care participă și oamenii simpli. Publicul parizian este deosebit de receptiv la astfel de evenimente, și anume prin acest aspect țara noastră obține un plus de vizibilitate și de notorietate pozitivă aici, în inima Europei” a menționat Dorin Dușciac.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam