Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Noiembrie 2015 | 10:16
Regizorul moldovean Ştefan Rusu îşi va prezenta filmul la un Festival de Film Documentar din Franţa
Documentarul „Autopcity” de Ştefan Rusu va fi proiectat în premieră duminică, 8 noiembrie, la cinematograful „Univers” din Lille, Franţa, în cadrul Festivalului de Film Documentar „D'Est en Est”.
Producția va fi urmată de o discuţie cu publicul, în prezenţa regizorului Ştefan Rusu şi a lui Virgiliu Mărgineanu, fondatorul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf” de la Chişinău.

„Autopcity” este un documentar investigativ despre centrul oraşului Chişinău, aflat în degradare. Un grup de cercetători, teoreticieni, arhitecţi, sociologi, activişti urbani şi artişti vizuali investighează procesele de transformare şi de planificare urbană care au avut loc în perioada socialistă şi după proclamarea Independenţei. Documentarul a fost produs de Asociaţia „Oberliht” în cadrul proiectului SPACES al UE şi a beneficiat de susţinerea financiară a Fundaţiei Culturale Europene. Premiera a fost organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”, ediţia 2015.

Aflat la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul de Film Documentar „D'Est en Est” onorează tematica centrală a urbanismului, analizează locul cetăţeanului în oraş şi aduce în atenţia cinefililor evoluţia oraşelor est-europene.

Ştefan Rusu este artist vizual, curator, editor şi cineast, stabilit temporar la Bishkek, Kirghistan. Agenda sa artistică şi curatorială este strâns legată de procesele de schimbare în contextul societăţilor post-socialiste. Filmele realizate de Ştefan Rusu au fost prezentate la numeroase festivaluri internaţionale precum: „Impakt Festival Utrecht” (2001, Olanda), „Imagesfestival Toronto” (2002, Canada), „Festivalul Transmediale” (2006, Berlin), Video Festival VIPER Basel (2006, Elveţia), etc.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam