Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Februarie 2014 | 15:50
Reintegrarea migranţilor moldoveni, discutată la Guvern
Aspectele ce ţin de reîntoarcerea cetăţenilor moldoveni acasă, sunt în atenţia Guvernului interesat să creeze condiţii prielnice pentru concetăţenii noştri reveniţi din străinătate. Declaraţia aparţine prim-ministrului Iurie Leancă care a participat la şedinţa comună a Biroului pentru Relaţii cu Diaspora şi a Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei (IOM).
Premierul Iurie Leancă a declarat că autorităţile abordează aspectele respective în mod complex. În primul rând, se întreprind măsuri pentru crearea locurilor de muncă cu salarii competitive şi condiţii bune de activitate. Totodată, autorităţile sunt preocupate de elaborarea şi promovarea unor programe de instruire care să pregătească specialişti calificaţi din diverse domenii ale economiei.

Şeful misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Antonio Polosa, a opinat că Moldova parcurge o perioadă crucială în istoria sa, în care realizează consecvent obiectivul de integrare europeană. În acest context, oficialul a opinat că aspectele ce vizează stabilitatea social-economică şi perspectivele migraţionale au un rol important, iar comunitatea internaţională trebuie să ajute Republica Moldova să facă pasul decisiv în realizarea acestui obiectiv, care va însemna obţinerea unui statut nou, cel al ţării asociate UE.   
 
Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, a prezentat informaţiile de ultimă oră privind situaţia migraţională, problemele existente şi soluţii pentru aceste situaţii.

În cadrul şedinţei au fost examinate mai multe propuneri privind reintegrarea şi reabilitarea socială a cetăţenilor Republicii Moldova reveniţi în ţară. Unul dintre aceste proiecte prevede trei grupuri interconectate de activităţi şi implică mai multe instituţii abilitate în domeniu. Primul grup de activităţi se va axa pe consolidarea capacităţilor instituţiilor publice de a aborda aspectele migraţionale, în scopul analizei, prevenirii riscurilor şi reacţionării corecte în vederea acordării asistenţei cuvenite persoanelor care au revenit în ţară. Cea de-a doua componentă se va axa pe informare/sensibilizare şi diseminarea informaţiilor relevante despre aspectele migraţionale. Iar a treia componentă se va concentra pe acordarea serviciilor de informare, consiliere, inclusiv juridică şi reintegrare socială a concetăţenilor noştri reveniţi de peste hotare.

La ședință au mai participat reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din ţările UE şi SUA, acreditate în Republica Moldova, organizaţiilor internaţionale şi persoanelor responsabile de promovarea şi realizarea politicilor în domeniul diasporei din cadrul ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam