Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Noiembrie 2014 | 15:25
Reprezentanţi ai CSM au efectuat o vizită de documentare în Olanda
O delegaţie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) al Republicii Moldova, condusă de preşedintele Consiliului, Victor Micu, a efectuat o vizită de lucru la Haga, la începutul lunii noiembrie.
Vizita a avut loc în contextul înțelegerilor convenite anterior între prim-ministrul Iurie Leancă și fostul ministru de Externe olandez Frans Timmermans în cadrul întrevederii din 16 ianuarie 2014, de a intensifica cooperarea bilaterală în domeniul justiției și afacerilor interne, informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Scopul vizitei a fost de a discuta cu omologii olandezi despre prioritățile de cooperare bilaterală pentru anul 2015, precum și de a studia experiența instituțiilor judiciare ale Regatului Țărilor de Jos în diferite domenii. Pe parcursul vizitei, magistrații moldoveni s-au familiarizat cu activitatea Consiliului de Justiție al Olandei, judecătoria de circumscripție Haga, Curtea Permanentă de Arbitraj și Curtea Penală Internațională.

Programul CSM a inclus și vizitarea Ambasadei Republicii Moldova la Haga unde s-a discutat despre proiectele în domeniul justiției în realizarea cărora este antrenată misiunea diplomatică, precum și oportunitățile de conlucrare cu autoritățile olandeze.

Cooperarea Consiliului Superior al Magistraturii cu instituții din domeniul justiției olandeze va continua și pe parcursul anului 2015 prin organizarea diferitor activități de dezvoltare instituțională, schimb de experiență și bune practici.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam