Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Octombrie 2015 | 11:27
Reprezentanţi ai Ministerului Economiei vor prelua din experienţa Cehiei de a promova dezvoltarea afacerilor de familie
Reprezentanţi ai Ministerului Economiei al Republicii Moldova au întreprins o vizită de studiu în Republica Cehă, în perioada 5 - 9 octombrie, în scopul participării la cursul de instruire în domeniul dezvoltării afacerilor de familie şi preluării experienţei Cehiei în crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
La deschiderea trainingului, reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la Praga, au menţionat importanţa dezvoltării businessului mic şi mijlociu, specificând că sectorului IMM-urilor îi revine un rol semnificativ în asigurarea creşterii economice a ţării noastre, acestea fiind considerate motorul concurenţei şi stimulator al dezvoltării inovaţiilor şi tehnologiilor, contribuind la crearea de noi locuri de muncă în economia naţională.

Potrivit Ambasadei Moldovei la Praga, procesul de implementare al proiectului de cooperare pentru dezvoltare se desfăşoară în trei etape. În faza inițială a avut loc selectarea candidaţilor din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova pentru stagiere în Republica Cehă. Următoarea etapă este cea de implementare, în care specialiștii moldoveni se vor familiariza cu practica Republicii Cehe și problemele existente, în vederea aplicării recomandărilor pentru sporirea competitivităţii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, cu accent pe afacerile de familie.

În cadrul ultimei etape, ce va avea loc la sfârșitul lunii octombrie la Chișinău, vor avea loc sesiuni de discuţii și mese rotunde între comunitatea profesională din Republica Moldova şi specialiștii cehi.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam