Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Iulie 2015 | 10:39
Reprezentanţi din Moldova participă la o nouă ediţie a proiectului „Jurnalist în România”
Jurnalişti din Republica Moldova, Italia, Spania, Anglia, Ucraina, Ungaria, Serbia sunt invitaţi în România, la Cluj-Napoca, să participe la ediţia a treia a proiectului de televiziune „Jurnalist în România”.
Ediţia a treia a proiectului „Jurnalist în România” se desfăşoară sub genericul „Acasă în Europa – societăţile durabile” şi va aborda câteva subiecte privind dezvoltarea durabilă.

Jurnaliștii din străinătate vor produce în comun cu jurnaliştii de la TVR CLUJ o serie de reportaje ce vor fi prezentate ulterior în cadrul programelor TVR şi ale posturilor de televiziune din ţările de provenienţă ale participanţilor. De asemenea, toate reportajele vor intra în Gala Premiilor „Jurnalist în România”, eveniment care va avea loc în data de 4 septembrie, unde vor fi jurizate şi apoi premiate.

La cele două ediţii derulate până acum au participat jurnalişti de televiziune din Republica Moldova şi Ucraina, care, împreună cu jurnaliştii de la TVR CLUJ, au realizat câte un reportaj pe tema dată. Prima ediţie a abordat problematica fondurilor europene, iar cea de a doua - chestiunile legate de multiculturalitate şi interculturalitate.

Cele două ediţii s-au încheiat prin realizarea unui program de televiziune în Republica Moldova în cadrul căruia jurnaliştii participanţi şi-au prezentat reportajele realizate în România.

Proiectul “Jurnalist în România” presupune realizarea unor reportaje pe temă dată, în limba aleasă de participant (română, rusă, ucraineană, găgăuză, etc.) şi are drept scop interconectarea jurnaliştilor din spaţiile culturale comune în planul media şi familiarizarea acestora cu realităţile din spaţiul UE.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam