Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
29 August 2014 | 15:46
Reprezentanţii diasporei în vizită la Academia de Ştiinţe a Moldovei
Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a organizat joi, 28 august, „Ziua uşilor deschise” pentru reprezentanţii diasporei, dar şi pentru tinerii absolvenţi ai universităţilor care ar dori să-şi facă o carieră în cercetare.
Cetăţenii moldoveni, veniţi din România, Germania, Franţa, Anglia, Bulgaria, Ucraina, SUA au avut posibilitate să comunice direct cu preşedintele AŞM, academicianul Gheorghe Duca, cu şefii instituţiilor de cercetare și cu un grup de savanţi. Preşedintele Duca a făcut o succintă incursiune în istoricul Academiei, structurii comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, reformelor şi proceselor actuale de politici, aspectelor privind cooperarea cu instituţiile similare din alte ţări, evidenţiind istoriile de succes înregistrate, realizările savanţilor, etc. Printre cazurile de succes a fost menţionată şi crearea Liceului AȘM, unde îşi fac studiile cei mai buni elevi din  ţară şi care într-un timp relativ au înregistrat cele mai performante rezultate, se spune într-un comunicat de presă.

Oaspeţii au avut acces liber în sălile de şedinţe. Vizitatorii au beneficiat de diverse materiale informative privind activitatea şi succesele instituţiilor de cercetare. Cu acest prilej şi-au deschis larg uşile Muzeul, dar şi Expoziţia realizărilor ştiinţifice din cadrul AŞM.

Totodată, academicianul Duca a reliefat mai multe aspecte privind integrarea ştiinţei din Republica Moldova în cadrul programelor internaționale de cercetare ştiinţifică, participarea activă în Programul Cadru 7 şi asocierea la Programului comunitar Orizont 2020, care a demarat în 2014.

În contextul evenimentului, membrii diasporei au făcut poze cu preşedintele Academiei şi au lăsat mesaje în Cartea de sugestii, având posibilitatea de a-şi expune doleanţele şi aşteptările cu referire la activitatea comunităţii ştiinţifice din Republicii Moldova.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam