Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Iulie 2014 | 12:21
Reprezentanţii diasporei lansează o tabără de informatică pentru copiii de la o şcoală-internat
Astăzi, 8 iulie, va fi lansată tabără de informatică „Tinco” adresată copiilor din familii social-vulnerabile şi elevilor de la Şcoala Internat nr. 2 din capitală. Iniţiativa acestui proiect aparţine unor tineri originari din Republica Moldova ce îşi fac studiile peste hotare.
Potrivit organizatorilor, scopul proiectului este de a testa un curriculum inovativ la informatică și de a oferi copiilor din capitală un curs introductiv de programare. Pe lângă limbajul „Python”, copiii vor învăța cum să gândească analitic, să editeze poze și video-uri, vor deprinde cum să creeze o pagină web, să administreze un blog sau o pagină de social media. Proiectul își propune să asigure vizibilitatea on-line a acestor copii, să-i învețe bazele programării și să-i obișnuiască să utilizeze resursele web pentru a acumula cunoștințe.

Totodată în urma proiectului va fi creată o bază on-line de resurse educaționale în română cuprinzând înregistrări ale lecțiilor și alte materiale educaționale care vor fi accesibile atât elevilor cât și profesorilor din toată țara. Proiectul aspiră astfel să impulsioneze studierea tehnologiilor informaționale în Republica Moldova și să contribuie la edificarea unei societăți bazate pe cunoaștere.

Pentru Alex Railean, profesor la Universitatea Tehnică din Moldova și facilitator în cadrul proiectului, tabăra  „Tinco”  reprezintă şansa de a promova câteva idei fundamentale. Potrivit lui Alex, educaţia  este un proces care trebuie să înceapă cât mai devreme, iar abilitatea de a programa este tot atât de necesară precum cititul şi scrisul.

Victor Buza, doctorand în cosmologie teoretică la Harvard University explică participarea sa în proiect prin faptul că astfel doreşte să facă o schimbare în modul în care tinerii din Moldova  privesc orele de informatică.

„Mulți dintre noi și-au făcut studiile peste hotare și considerăm că putem juca un rol important în modernizarea educației în Republica Moldova. Desigur, este dificil să faci acest lucru integral, trebuie să începi de la ceva mai mic. În căutarea unui astfel de proiect, am aflat despre tabăra „Alunelul” care pe timp de vară găzduiește copiii de la internatele din Chișinău și am hotărât că dacă într-adevăr dorim să facem o schimbare, trebuie să începem de la acești copii. Ei sunt cei care nu au aceleași oportunități pe care mulți dintre noi le-au avut. Scopul grupului nostru este să le oferim acestor copii cât mai multe oportunități” a declarat Victor Buza.

Tabăra va începe marţi, 8 iulie, și va dura cinci săptămâni. În cadrul proiectului, spun organizatorii, sunt binevenite contribuțiile financiare sau donații de calculator. Toate calculatoarele colectate vor fi transmise școlii internat după finisarea proiectului.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam