Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 August 2014 | 15:28
Reprezentanţii diasporei solicită protecţie socială, locuri de muncă şi sprijin în promovarea culturii
Agitaţie mare la Guvern. Uşile Executivului au fost larg deschise pentru moldovenii care muncesc peste hotare. Reprezentanţii diasporei au stat la sfat cu premierul Iurie Leancă şi au trecut pragul tuturor ministerelor. Oamenii le-au comunicat demnitarilor problemele cu care se confruntă, dar au venit şi cu propuneri. Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilelor Diasporei, organizate la Chişinău.
Întrebările moldovenilor plecaţi de ani buni peste hotarele ţării au fost diverse. Una, însă, îi preocupă îndeosebi - protecţia socială.

Chiar dacă ridică un salariu bun în străinătate, oamenii vor să revină şi să investească acasă, dar în anumite condiţii. „Un milion şi jumătate de moldoveni suntem în străinătate. Este gata Moldova de a primi aceşti cetăţeni, adică să asigure cu locuri de muncă?”, a întrebat un reprezentant al diasporei din Italia.

La rândul său, Iurie Leancă a spus că locuri de muncă trebuie să fie create în sectorul privat. „Marea miză a noastră este că oamenii care muncesc în ţări mai avansate decât noi, să revină acasă şi să investească. Avem instrumente financiare, de genul PARE 1+1, sau putem să vă oferim acces la bani ieftini pe termen lung”, a declarat premierul.

O altă problemă invocată de diasporă este promovarea culturii şi valorilor naţionale în ţările în care muncesc. Spre exemplu, moldovenii din regiunea Moscova vor să fie ajutaţi să deschidă un centru cultural. „Pentru că avem foarte mulţi modoveni. Vă spun sincer, îşi uită limba. Copiii moldoveni vor să vorbească mai mult în rusă. Dar rădăcinile cum să le păstrăm?”, afirmă Valentina Pleșa, un reprezentant diasporă Rusia.

„Problema, din păcate, se reduce la cea financiară. Dar asta nu înseamnă că noi trebuie să ne axăm doar pe un domeniu şi să ignorăm altele. Faptul că la Moscova avem o ambasadă şi este una mare, voi vorbi cu ambasadorul ca să găsim acolo un spaţiu”, a afirmat Iurie Leancă.

Zilele Diasporei se vor desfășura până pe 30 august, când va avea loc Festivalul Diasporei, organizat la complexul etno-cultural „Vatra”, unde, în premieră pentru Moldova, membrii Guvernului vor găti o plăcintă-gigant.

Detalii vedeți astăzi, la Mesager, de la 19.00.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam