Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Septembrie 2014 | 12:33
Românii de pe ambele maluri ale Prutului, reuniţi la Praga
Diaspora moldovenilor din Cehia alături de reprezentanţi ai mai multor etnii, vorbitori de română, au participat la Sărbătoarea românilor din Republica Cehă, ediţia a V-a, care s-a desfăşurat la Praga. La eveniment au participat peste 400 de peroane care au avut parte de specialităţi culinare româneşti şi vinuri din Republica Moldova.
Viorica Pintilie și Liviu Negru din Chișinău au prezentat un program artistic de muzică jazz și estradă în limba română, iar interpretul de muzică populară Grigore Gherman din Cernăuți, laureat al mai multor festivaluri de folclor, a evoluat cu un recital de muzică populară specifică zonei bucovinene. La eveniment a participat și Ansamblul folcloric profesionist „Crișana” din Oradea, alături de Grupul folcloric „Kodrjanka” de la Praga și Irina Rurac.

La eveniment a fost prezent și Victor Lutenco, șeful Biroului pentru relații cu diaspora. „Am fost foarte onorat să fiu prezent, alături de ambasadorul Ștefan Gorda, la Sărbătoarea Românilor din Cehia care este deja la cea de-a V-a ediție. Câteva sute de vorbitori ai limbii române, mai ales de pe ambele maluri ale Prutului, și-au dat întâlnire într-o grădină publică din Praga pentru a savura muzica și dansul popular, bucătăria tradițională, dar și un pahar de vin ca acasă. M-am bucurat să văd oameni mulți, simpli, împliniți, visători, dar cu un mare dor de casă”, a menționat Victor Lutenco.În cadrul vizitei de lucru în Republica Cehă, șeful BRD a avut întrevederi la Primăria Praga-9, Senat, Ministerul Afacerilor Externe, unde a abordat subiecte ce țin de proiecte investiționale, susținere pentru comunitatea moldovenilor din Republica Cehă, dezvoltarea unor proiecte comune în Europa Centrală cu referire la intensificarea cooperării cu diaspora, cooperarea în cadrul programelor pentru diaspora.Manifestarea a fost organizată de către Asociația Românilor din Republica Cehă (ARRC) în colaborare cu Comunitatea Moldovenilor din Cehia, sub patronajul Danielei Gîtman, ambasadorul României în Republica Cehă și Ștefan Gorda, ambasadorul Moldovei la Praga, precum și cu susținerea Primăriei Praga 5, în frunte cu primarul Petr Lachnit.

Proiectul a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României, prin Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Biroul pentru relații cu diaspora din Republica Moldova.

Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam