Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 August 2015 | 11:46
Romanul „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija, tot mai solicitat în Franţa
Apreciată de criticii literari din România drept „o carte de premiul Nobel„ sau „o biblie a suferinţei”, romanul „Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija a apărut recent în limba franceză, la Editura Societăţii Scriitorilor Francezi din Paris. La o lună de la apariţia romanului tirajul s-a epuizat, iar scriitorul a semnat un nou contract pentru zece mii de exemplare, relatează Mesager.
Romanul „Tema pentru acasă” a fost retipărit de șase ori, într-un tiraj record de 42 de mii de exemplare. Potrivit unui sondaj al bibliotecarilor, lucrarea este cea mai solicitată carte de beletristică din ultimii zece ani. De exemplu, la Biblioteca „Ovidius” nu este niciun exemplar din cele 17 cărţi din fondul instituţiei.

„Cartea nu este pe rafturi, am dat ultimul exemplar. Este foarte solicitată. Cred că nu este o zi în care să nu fie solicitată de utilizatori”, a remarcat Liuba Ciobanu, director al Bibliotecii „Ovidius”.

„Cititorul francez e foarte alintat, iar în prefaţa cărţii, semnată de unul dintre marii critici francezi Jean Perret, spune că este o revelaţie. Vorbeşte despre problemele umane şi despre francezi în același timp. În aceste zile am primit un mesaj de la redactorul cărţii, care spune că există un interes al cititorilor francezi pentru acest subiect în legătură cu evenimentele din Ucraina. Nu m-am gândit niciodată că deportările pot fi legate de evenimentele care se întâmplă azi în estul Europei”, spune scriitorul Nicolae Dabija.

Cartea a fost tradusă de Maria Augustina Hâncu, în colaborare cu Constantin Frosin, director al revistei „Le Courier International de la Francophilie”. Un prilej de bucurie este faptul că timp de o lună de la apariţie a fost epuizat tot tirajul de trei mii de exemplare.

„Am semnat un alt contract de zece mii de exemplare. Mi s-a spus că a fost difuzată în toate marile librării din Franţa, a fost emisă şi o ilustrată cu coperta cărţii. Editorii, pe coperta cărţii fac şi o definiţie, scriu că este o superbă poveste de dragoste, o carte de dragoste pe fundalul deportărilor”, a adăugat autorul operei.

Acum, Nicolae Dabija are de onorat o invitaţie a editorilor francezi, de a veni la Paris la o lansare a cărţii. Mai are o datorie faţă de cititorii din Republica Moldova, care l-au rugat să scrie o continuare a romanului „Tema pentru acasă”, roman despre care critica franceză notează: „Nicolae Dabija găseşte cuvintele potrivite pentru a schimba întunericul în lumină”.

Mai multe detalii aflați din reportajul realizat de Mesager.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam