Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Aprilie 2014 | 12:45
Rusia elimină cotele de muncitori străini care pot fi angajaţi, inclusiv moldoveni
Federaţia Rusă elimină cotele de muncitori străini care pot fi angajaţi de către oamenii de afaceri din ţară. Această prevedere se referă la toţi migranţii care vin din statele cu regim fără viză cu Rusia, inclusiv cei din Moldova, transmite IPN.
Potrivit versiunii electronice a publicaţiei „Izvestia”, oamenii de afaceri din Rusia vor putea angaja atâţia migranţi câţi îşi vor permite, în baza unei singure patente. Costul minim al căreia este 1,5 mii ruble ruseşti. O patentă va fi valabilă doar pentru regiunea în care a fost procurată. În regiunile în care necesitatea de forţă de muncă nu este înaltă, patenta va costa mai mult.

Angajatorii ruşi au comunicat autorităţilor că sistemul de impunere a unor cote pentru angajarea cetăţenilor străini este ineficient. Până la decizia de anulare a cotelor, pentru a angaja un specialist patronii erau nevoiţi să depună o cerere cu un an înainte şi să informeze organele abilitate ori de câte ori îi acorda angajatului concediu de odihnă sau când renunţa la serviciile acestuia.

Potrivit datelor oficiale, în martie 2014 în Rusia se află 10,6 milioane de muncitori străini, cei mai mulţi fiind din Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan şi Kârgâstan. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în Rusia lucrează peste 200 de mii de cetăţeni moldoveni.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam