Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
09 Martie 2015 | 13:29
Rusia: Patentele de muncă eliberate migranţilor în 2014 pot fi prelungite automat în 2015
Patentele de muncă, eliberate de autorităţile ruse cetăţenilor străini în 2014, ar putea fi prelungite în mod automat pentru anul 2015. Anunţul a fost făcut de şefa Serviciului Federal de Migraţie din Rusia pe Moscova, Olga Kirilova.
Proiectul a fost deja elaborat, dar urmează să fie supus dezbaterilor în Duma de Stat a Federației Ruse. Dacă deputaţii ruşi vor aproba decizia, atunci patentele de muncă eliberate pentru Moscova şi regiunile din preajma capitalei ruse, vor fi prelungite automat. În acest sens, imigranţii vor trebui să prezinte doar o cerere la secţiile Serviciului Federal pentru Migraţie de la locul de trai. 

Începând cu luna ianuarie 2015 au intrat în vigoare noile reguli pentru cei care merg să lucreze în Rusia. Pentru obținerea patentei respective este nevoie de testul pentru cunoașterea limbii ruse, istoriei Rusiei, noţiunilor de bază ale legislaţiei Rusiei, dar şi certificatul medical. Obligatorie este şi luarea amprentelor.
În urma aplicării noilor măsuri, imigranţii care vor dori să muncească în Rusia au nevoie pentru legalizare de cel puţin 12.000 de ruble, echivalentul a aproximativ 3.000 de lei moldovenești. În ultima perioadă, grănicerii ruşi au interzis accesul a zeci de moldoveni pe teritoriul Rusiei, invocând nereguli în actele de şedere.

La începutul anului curent, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o lege prin care imigranţii care au depăşit termenul de şedere pe teritoriul Federaţiei Ruse sunt lipsiţi de dreptul de intrare în Rusia pentru o perioadă de până la zece ani.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam