Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Martie 2014 | 11:17
Rusia simplifică procedura de acordare a cetăţeniei în cazul străinilor pentru care rusa este limbă nativă
Rusia trece la simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei pentru străinii care sunt vorbitori nativi de limba rusă, a declarat, joi, premierul rus Dmitri Medvedev, în deschiderea şedinţei de Guvern, relatează Reuters şi Interfax, citate de Moldpres.
Dmitri Medvedev a specificat că este vorba de persoane sau rude ale lor care au trăit anterior în Rusia și în teritoriul care a fost cândva parte din Imperiul Rus sau din Uniunea Sovietică. „Vom face încă un pas în această direcție, vom discuta proiectul legii federale care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru cetățenii străini și apatrizi recunoscuți ca vorbitori nativi de limba rusă”, a declarat Medvedev.

„Recunoașterea calității de vorbitor nativ de limba rusă va fi realizată de o comisie specială în urma unui interviu”, a mai spus premierul rus.

Potrivit Agerpres, cei care vor trece cu succes de acest interviu vor primi o viză specială de intrare în Federația Rusă și posibilitatea de a se stabili aici, ocolind obținerea unui permis de ședere temporară. Termenul de acordare a cetățeniei pentru această categorie de persoane este de trei luni, a mai precizat prim-ministrul rus.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam