Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Iunie 2014 | 15:05
Rusia va introduce teste de istorie şi civism pentru străini
Străinii aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, sunt obligaţi să treacă teste de limba rusă. Iar peste şase luni, cei care vor solicita permis de muncă vor trebui să aibă cunoştinţe şi mai bogate, astfel că migranţii vor fi supuşi unui examen de istorie şi civism, pe lângă deja existentul test de limbă, informează Radio Europa Liberă.
Oficialii ruși spun că noile exigențe, aprobate de președintele Vladimir Putin, fac parte din efortul de a legaliza și integra mai bine muncitorii străini, mai ales cei proveniți din Asia centrală. Dintre ei mulți lucrează în prezent în economia subterană, se menționează în materialul semnat  de Mircea Ţicudean.

Dmitri Viatkin, un deputat al Dumei de Stat din partidul de guvernământ Rusia Unită, a spus că a fi la curent cu civilizația și istoria rusă este un avantaj, că îi va ajuta pe migranți să știe care le sunt drepturile și să se apere de exploatare. Deputatul mai adaugă că noul examen trebuie văzut ca o formă de ajutor atât pentru străini cât și pentru ruși.

Dar Svetlana Gannușkina, șefa unei organizații rusești de apărare a migranților, a spus că noile prevederi sunt lipsite de sens atât din punct de vedere juridic, cât și practic. Gannușkina crede că acest nou obstacol birocratic va fi cel mult un nou prilej de corupere a autorităților. Ea spune că obținerea de documente de către străini este o mare industrie ilegală, unde se iau și se dau mite enorme, iar noile cerințe o vor ajuta să înflorească și mai mult.

Oficialități de la Universitatea Prietenia între Popoare, unul dintre institutele specializate în educarea studenţilor străini, a spus corespondenților Europei Libere că noile chestionare și manuale sunt în curs de elaborare și că vor distribuite curând școlilor abilitate din teritoriu.

Jana Zainocikovskaia, expertă în migrație economică la Academia de Științe a Federației Ruse, a declarat Europei Libere că autoritățile ruse trebuie să găsească alte căi, mai eficiente, de a le explica străinilor care le sunt drepturile și obligațiile.

Abdullo Davlatov, președintele societății tadjicilor din Rusia, crede că noile teste sunt o idee bună, dar cea mai importantă este cunoașterea limbii ruse, acesta a menţionat că testele pentru străini sunt un mare prilej de corupție: toată lumea știe că a cumpăra un certificat de test de limbă rusă costă cam 300 de dolari. Iar noile teste, de istorie și cultură civică, vor însemna alți bani dați mită, se teme tadjicul, scrie  europalibera.org.

Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam