Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Septembrie 2015 | 11:27
Salvatorii moldoveni participă la un exerciţiu de proporţii în Ucraina
Angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale participă, până pe 25 septembrie, la un exerciţiu de proporţii în Ucraina, desfăşurat pe un poligon din localitatea Yavorivski, din apropierea oraşului Lvov.
Salvatorii din Republica Moldova sunt membri ai echipelor de salvare în cadrul exerciţiului de teren „Ucraina 2015”. 15 salvatori moldoveni cu patru unităţi de tehnică sunt antrenaţi în cadrul aplicaţiilor, alături de alţi 800 de participanţi din alte 18 ţări.

Angajaţii Serviciului Situaţii Excepţionale al MAI participă alături de colegii din alte state, cu un echipaj SMURD şi o echipă de decontaminare chimică. Aplicaţiile se axează pe tematica operaţiunilor internaţionale pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale cauzate de accidente industriale.

Conform scenariului, echipele de salvare sunt antrenate în lichidarea consecinţelor avariilor chimice, deblocări de sub dărâmături, stingerea incendiilor, dar şi acordarea de asistenţă calificată în urma accidentelor de circulaţie.

Aplicaţiile „Ucraina 2015” au loc sub egida Centrului Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO. În Moldova, un exerciţiu de amploare similar a avut loc în 2011, cu genericul „Codrii 2011”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam