Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
26 Decembrie 2014 | 13:41
Sâmbătă are loc a doua ediţie a Galei Studenţilor Originari din Moldova
Cei mai buni studenţi moldoveni care îşi fac studiile pentru hotare vor fi premiaţi sâmbătă, 27 decembrie, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora şi Asociaţia Studenţilor Moldoveni din Franţa „Jeunes Moldaves”.
La festivitate vor fi prezenți participanții la concursul „Excelență academică pentru Moldova” și rudele lor, oficialități, reprezentanți ai mediului academic și privat din țară, membrii juriului concursului.

Premiile vor fi acordate pentru categoriile Europa Centrală și de Est, Europa de Vest, SUA și Canada, Restul lumii, Arte la ciclurile universitare Licență, Masterat, Doctorat. În competiție au fost incluse, în total, 147 de dosare din 26 de țări - Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, China, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ungaria.

Concursul are scopul de a face cunoscute în Republica Moldova rezultatele academice excepționale ale studenților și absolvenților moldoveni din străinătate. Obiectivele principale constau în identificarea, recunoașterea și promovarea celor mai buni studenți originari din Republica Moldova, care își fac studiile în afara țării și care au atins rezultate remarcabile în plan academic și extracurricular la nivel internaționale.

Din juriul concursului „Excelență academică pentru Moldova” fac parte: Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică din Moldova (președinta juriului); Alla Roșca, profesoară la Tulane University din SUA și la Universitatea de Stat din Moldova, Republica Moldova; Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Dorin Dușciac, viceministrul în exercițiu al Mediului din Republica Moldova; Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova; Victor Munteanu, directorul Programului Drept, Fundația Soros Moldova; Vitalie Sprînceană, doctorand la sociologie, George Mason Univerity, SUA.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam