Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Mai 2014 | 13:50
Săptămâna moldo-germană va demara la Chişinău
Ambasada Germaniei în Republica Moldova va organiza în perioada 10-15 mai 2014, la Chişinău, săptămâna moldo-germană, pentru a ilustra viaţa germanilor basarabeni, care au locuit în Basarabia între anii 1814-1940.
Ambasadorul Germaniei la Chișinău, Matthias Meyer, a menționat că în această perioadă se vor fi desfășurate mai multe acțiuni culturale la care vor fi prezentate diferite aspecte ale vieții germanilor basarabeni. „Evenimentele vor demara cu dezvelirea bustului fostului primar al Chișinăului, germanul Carol Schmidt (1877-1903). Bustul va fi dezvelit în fața casei unde acesta a locuit, vizavi de Filarmonică. Schmidt a contribuit esențial la modernizarea orașului Chișinău, punând accentul pe ordinea publică, infrastructura de calitate, lupta împotriva corupției, armonie între diferite etnii. Activitatea lui Carol Schmidt la Chișinău este o demonstrație a colaborării frumoase dintre germani și basarabeni”, a spus ambasadorul.

Potrivit lui Matthias Meyer, la dezvelirea bustului lui Carol Schmidt, care va avea loc pe 10 mai la ora 17.00, va fi prezent speakerul Igor Corman și vicepreședintele Bundestagului german, Ulla Schmidt.

Ambasadorul a mai menționat că în cadrul săptămânii moldo-germane la Muzeul Național de Artă din capitală va fi organizată o expoziție și vor fi lansate cinci cărți despre viața germanilor basarabeni, la Academia de Științe a Moldovei va fi desfășurată o conferință despre istoria germanilor, la cinematograful Gaudeamus va fi prezentat un film despre germanii care au revenit în satul unde au locuit cândva, iar la Sala cu Orgă va fi susţinut un concert dedicat lui Carol Schmidt.

Directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea, a menționat că expoziția va fi una deosebită, în cadrul căreia vor fi prezentate diferite exponate care au aparținut germanilor basarabeni. „Sperăm că această expoziție va apropia oamenii și va demonstra faptul că în acest spațiu este posibilă conviețuirea între diferite etnii”, a spus Zbârnea.

Organizatorii expoziției susțin că o parte din exponatele care vor fi prezentate se află în patrimoniul muzeelor din capitală, fiind puse la dispoziție cu generozitate organizatorilor. De asemenea, o parte dintre exponate vor fi aduse din Germania, fiind oferite de germanii basarabeni unui muzeu după ce au plecat din Basarabia.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc în jur de 200 de germani, menționează Infotag.
   
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam