Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
10 Septembrie 2014 | 16:16
Sărbătoarea „Limba noastră cea română” celebrată în Belarus
Mai mulţi moldoveni stabiliţi în Republica Belarus s-au întrunit duminică, 7 septembrie, pentru a celebra sărbătoarea „Limba noastră cea română”. La manifestare au luat parte un număr impunător de cetăţeni moldoveni stabiliţi în această ţară şi un grup de reprezentanţi ai cercurilor culturale şi de afaceri din ţara de reşedinţă.
Evenimentul a avut loc în satul Boroviki din regiunea Minsk, în gospodăria unuia dintre reprezentanții activi ai diasporei moldovenești din Belarus.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate și degustate bucatele tradiţionale moldovenești, organizate diverse măsuri cultural-artistice, expoziţii tematice, precum și încinsă o horă tradițională moldovenească.

Acțiunea a fost inaugurată de către ambasadorul Republicii Moldova în Republica Belarus, Gheorghe Hioară, care a felicitat asistenţa cu ocazia sărbătorii şi a menţionat imperativul păstrării tradiţiilor culturale şi lingvistice ale poporului moldovenesc, precum și importanţa organizării unor astfel de activități pe teritoriul statelor străine. De asemenea, șeful misiunii diplomatice de la Minsk a remarcat  că relațiile cu diaspora se află în centrul atenției autorităţilor de la Chişinău, calificând acest lucru drept un mecanism primordial de promovare a imaginii pozitive a Republicii Moldova peste hotarele țării, precum și de păstrare a obiceiurilor, tradiţiilor şi a creaţiilor populare moldovenești.

În cadrul evenimentului a fost deschisă o paradigmă a „Aleii Clasicilor” din Chișinău, în cadrul căreia au fost expuse fotografiile și biografiile înaintaților clasici și contemporani ai culturii şi literaturii moldovenești. Reprezentanții diasporei au făcut câte o prezentare a fiecărui personaj, fiind intonate piese muzicale și recitate poeziile acestor personalități.

De asemenea, au fost organizate două curți tradiționale, una moldovenească și alta belarusă, precum și un master-class de pregătire a mămăliguței.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam