Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Februarie 2014 | 17:15
Sărbătoarea ”Mărţişorul Călător”, lansată în Olanda
Moldovenii stabiliţi în ţările de jos sunt invitaţi să participe la Atelierul de confecţionare a celor 1000 de mărţişoare. Evenimentul va avea loc la 1 martie la ambasada Republicii Moldova la Haga.
”De la mic la mare, sărbătorim venirea primăverii prin a (re)descoperi confecționarea de mărțișoare. Mărțișorul tău va povesti lumii întregi despre Moldova și tradiția mărțișorului prin intermediul campaniei ”1000 Mărțișoare”, inițiată de Koolture Tricolore din Montreal”. Acesta este îndemnul Dorinei Baltag, inițiatoarea evenimentului.

Potrivit organizatorilor, de 1 martie mărțișoarele confecționate vor fi distribuite conaționalilor noștri din mai multe orașe olandeze, precum Haga, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven și Maastricht.

Solicitată de trm.md, Dorina Baltag ne-a comunicat că ideea acestei manifestări i-a venit în timp ce își aducea aminte de momentele din copilărie când confecționa mărțișoare care le punea cu drag la pieptul colegilor și profesorilor din liceu. ”Mi-a surâs atunci ideea de a organiza primul eveniment de acest gen din Olanda cu titlul sugestiv – ”Mărțișorul Călător”, a remarcat moldoveanca stabilită la Maastricht.

Comunitatea moldovenilor din Olanda își propune să promoveze cultura și tradițiile naționale peste hotare. În cadrul acestui eveniment, organizatorii își doresc să promoveze și să stimuleze dialogul cultural și interesul față de tradițiile moldovenești, atât în rândul moldovenilor cât și al olandezilor sau persoanelor de alte naționalități.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam