Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Septembrie 2014 | 12:33
Sărbătorile naţionale ale Moldovei au avut răsunet şi în Irlanda
Sărbătorile Naţionale ale Republicii Moldova au constituit un motiv de întrunire şi pentru moldovenii stabiliţi în Irlanda. În cadrul evenimentului organizat de Comunitatea Basarabenilor din Irlanda „Moldova Vision” la care au participat peste 120 de persoane a avut loc un recital de poezie, compatrioţii noştri recitând versuri de Grigore Vieru şi Alexei Mateevici.
În cadrul deschiderii evenimentului s-a menționat că limba română este elementul important și definitoriu pentru păstrarea identității acelora care actualmente trăiesc și activează în afara țării de origine.

„Acest lucru este foarte important mai ales în cazul generațiilor tinere, întrucât cunoașterea rădăcinilor reprezintă o parte definitorie a profilului social, moral și identitar a personalității în devenire” au subliniat reprezentanţii comunităţii basarabenilor din Irlanda.

Pe lângă scopul principal al evenimentului, organizatorii au reușit să realizeze şi acte de caritate. Cu scopul de a aduna fonduri destinate copiilor nevoiași din Republica Moldova, în cadrul proiectului inițiat de Ion Lazarenco, de a trece înot strâmtoarea „La Manche”, s-au adunat peste 900 de euro. Din suma acumulată, 500 de euro reprezintă o donație din partea organizației „Moldova Vision”, restul - contribuții ale cetățenilor.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam