Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Februarie 2015 | 15:15
Savanţii moldoveni, apreciaţi la Londra, pentru realizările din domeniul nanotehnologiilor
O elaborare, la care au conlucrat şi savanţi moldoveni, este considerată una dintre cele mai impresionante lucrări în domeniul nanotehnologiilor, raportate în revistele ştiinţifice internaţionale la începutul anului curent. Prezenţa în topul elaborărilor nanotehnologice, remarcate la Londra, este un caz de mare succes pentru savanţii noştri şi o oportunitate excelentă de promovare a imaginii Republicii Moldova la scară globală.
Conform datelor prezentate de prestigiosul portal NanotechWeb.org din Londra, elaborarea cu denumirea „Electrodepunerea prin salturi” este realizată de academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, discipolul său, doctorul Eduard Monaico, colaborator ştiinţific superior la Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei şi profesorului Kornelius Nielsch de la Institutul de Fizică Aplicată al Universităţii din Hamburg, Germania.

Portalul NanotechWeb.org menţionează, că nanotehnologia cost-efectivă, propusă de savanţii din Republica Moldova şi Germania, este importantă pentru elaborarea unor noi generaţii de cristale fotonice şi plasmonice, senzori bio-chimici, interconexiuni optice şi electronice pe cip etc.

Printre lucrările selectate de NanotechWeb.org, pe parcursul lunii februarie curent, se regăsesc elaborări ale savanţilor din SUA, Marea Britanie, Israel, Elveţia, Olanda, Italia, Coreea, China, Germania şi Republica Moldova, inclusiv o elaborare a profesorilor Konstantin Novoselov şi Andre Geim, laureaţi ai Premiului Nobel în fizică (anul 2010).
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam