Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Mai 2015 | 18:04
Savanţii moldoveni, apreciaţi la Londra, pentru realizările din domeniul nanotehnologiilor
O elaborare, la care au conlucrat şi savanţi moldoveni, este considerată una dintre cele mai impresionante lucrări în domeniul nanotehnologiilor. Prezenţa în topul elaborărilor nanotehnologice, remarcate la Londra, este un caz de mare succes pentru savanţii noştri şi o oportunitate excelentă de promovare a imaginii Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă, coordonatorul echipei din Moldova, academicianul Ion Tighineanu, a venit cu unele detalii ce ţin de esenţa elaborării, înalt apreciată la Londra. Potrivit savantului, aerografitul este constituit din micro tuburi interconectate de grafit cu grosimea pereţilor de numai 15 nanometri, adică pereţii sunt formaţi din cca 30 de straturi uniatomare de carbon. Aceste microtuburi creează o arhitectură tridimensională ce se aseamănă cu arhitectura unui arbore.

„Aerografitul reprezintă cel mai uşor material din lume, adică cu cea mai mică densitate. Rolul echipei din ţara noastră în elaborarea hibridului
multifuncţional a fost foarte important şi a constat în creşterea unor nanoparticule din nitrură de galiu pe ramurile flexibile ale aerografitului sau, cu alte cuvinte, noi am reuşit să creăm „nano-muguri” din nitrură de galiu pe copacul din aerografit, inventând astfel un nou material compozit care îmbină proprietăţile ambelor substanţe constituente”, a menționat Ion Tighineanu.

Hibridul nou elaborat s-a dovedit a fi foarte flexibil, elastic, cu conductibilitate electrică pronunţată care poate fi majorată în mod dirijat prin comprimarea materialului.

NanotechWeb.org menţionează importanţa compozitului flexibil pentru utilizare în biomedicină, electronică, fotonică, industria senzorilor, actuatoarelor etc.

Noua elaborare, descrisă recent în revista ştiinţifică „Scientific Reports”, este rezultatul unei colaborări eficiente dintre savanţi la scară internaţională.
Ideea elaborării hibridului multifuncţional a apărut în urma discuţiilor dintre acad. Ion Tighineanu şi profesorul german Rainer Adelung, purtate doi ani în urmă în oraşul francez Grenoble în cadrul unei conferinţe internaţionale.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam