Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Decembrie 2015 | 16:31
Sculptorul Vladlen Babcineţchi, la prima expoziţie la Chişinău
Lucrările sculptorului Vladlen Babcineţchi, originar din Rezina, sunt prezentate în premieră la Chişinău. Expoziţia personală este găzduită de Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici".
Tânărul a avut expoziţii în România şi în alte ţări europene, este autorul a nouă monumente înălţate în mai multe spaţii geografice. Iar revenirea la baştină a lui Vladlen Babcineţchi prin evenimentul expoziţional „Misterul formelor" se datorează ICR„Mihai Eminescu".

„Am emoţii foarte mari pentru că e prima expoziţie la Chişinău şi eu sunt strâns legat de acest oraş. Sunt bucuros în același timp să cunosc mediul artistic chișinăuian şi bineînţeles să fiu şi eu cunoscut aici de lumea artistică”, a menționat Vladlen Babcineţchi.

„O expoziţie de sculptură ce se încadrează în programul dedicat Zilei Naţionale a României. Un artist tânăr, în ascensiune în lumea artistică românească şi europeană.  Are deja nouă monumente în for public: de la Iaşi, la Bulboci, în satul unde a copilărit, până la Sankt-Petersburg, Moscova şi Constanţa”, a declarat Valeriu Matei, directorul ICR„Mihai Eminescu".

Misterul formelor modelate de Vladlen Babcineţchi este descifrat cu interes  de primii vizitatori şi ,în special, de confraţii de breaslă din Chişinău.
„Aici avem un pom, o lucrare foarte filosofică, exprimă viaţa omului care se află între două dimensiuni: pământul şi cerul. Lucrările realizate în relief sunt foarte energizante, am rămas perplex când le-am văzut”, a explicat sculptorul Ion Zderciuc.

„Acest cadru se potriveşte nespus pentru că aceste lucrări sunt pline de aer, sugestii, mesaje extraordinare, foarte profunde. M-a impresionat foarte mult bustul lui Celibidache, această primăvară frumoasă, această sculptură care îmi aminteşte de Brâncuşi, este multă dragoste, filosofie, concept”, a remarcat Svetlana Bivol, director al Filarmonicii Naţionale „Seghei Lunchevici”.

Compoziţia lui Vladlen Babcineţchi „Heruvimul" a reprezentat România la Festivalul mondial de artă, Lisabona 2014.

Expoziţia va fi deschisă la Filarmonica Naţională până pe 14 decembrie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam