Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Noiembrie 2014 | 14:02
Scurt-metraje din Moldova, prezentate la Festivalul Internaţional de Film din Estonia
Seria de scurt-metraje „Moldova-Aproape-Departe”, un proiect cinematografic lansat de regizorul Igor Cobileanski, prezentat în premieră la cel mai mare festival de film din ţările baltice – „Black Nights International Film Festival”.
Festivalul din Tallinn, Estonia, a rezervat la ediția curentă un loc special Moldovei. Astfel, pe 26 noiembrie, pe lângă prezentarea proiectului propus, va avea loc și o prezentare a cinematografiei moldovenești din ultima vreme. Prezentarea va fi făcută de Dan Burlac și Dumitru Marian, producători la câteva filme din Republica Moldova.

Potrivit organizatorilor, scenariile și autorii celor șapte filme de scurt-metraj au fost selectați, iar proiectul se află acum în faza de colectare de fonduri. Proiectul va fi prezentat în cadrul secțiunii Baltic Event, o platformă de Pitching (co-producții și finanțare), unde vor fi prezentate alte douăsprezece proiecte din diferite țări, selectate de organizatori. Scopul prezentării este de a găsi finanțare și eventuali co-producători pentru proiect.

Scurt-metrajele „Moldova-Aproape-Departe” sunt lansate de Brio Film Production, în co-producție cu producătorul Dan Burlac (România) și Pavel Cuzuioc, producător și regizor moldovean aflat în Austria.

Prezentarea se axează pe filmele produse în ultimii ani, dar și filme aflate în diverse faze de producție. Pe lângă filmele propriu-zise, scopul prezentării este să descopere talentele, poveștile și potențialul filmic al spațiului din coasta Europei. Unul din aspectele vizate, este și perspectiva dezvoltării cinematografiei naționale moldovenești, prin prisma noii legi a cinematografiei și apropierea de UE, marcată de ratificarea Acordului de asociere UE – Republica Moldova.  
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam