Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Martie 2015 | 12:36
Securitatea energetică în vizorul experţilor moldoveni şi estonieni
O delegaţie formată din reprezentanţi ai instituţiilor din Republica Moldova responsabile de securitatea cibernetică au efectuat un schimb de experienţă cu experţii acestui domeniu din Estonia.
Scopul vizitei a fost familiarizarea instituțiilor menționate cu sistemul de coordonare a activităților de combatere a crimelor cibernetice în Estonia, principalii actori responsabili de securitatea cibernetică, cadrul legislativ conex, studierea strategiei estoniene în domeniu și oportunitatea aplicării experienței estoniene în Republica Moldova.

Din delegația moldovenească au făcut parte reprezentanții Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, Centrului pentru Telecomunicații Speciale, Ministerului de Interne, Centrului de Guvernare Electronică, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate și Armata Națională.

Vizita a fost posibilă datorită concursului Academiei de E-Guvernare din Estonia și Centrului de E-Guvernare din Republica Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei Marii Britanii în Estonia.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam