Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Iulie 2014 | 11:34
Semnarea Acordurilor de Asociere dintre Moldova şi UE, celebrată la Bucureşti
Ministerul Afacerilor Externe al României, în colaborare cu Ambasadele Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, acreditate la Bucureşti, au organizat o recepţie dedicată semnării Acordurilor de Asociere dintre Republica Moldova, Georgia şi Ucraina şi Uniunea Europeană.
Prezent la eveniment, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că, atâta vreme cât şi la nivelul Uniunii Europene există interes pentru a avea parteneri stabili, împreună statele europene pot realiza multe dintre obiectivele propuse. Corlăţean şi-a exprimat convingerea că ziua de 27 iunie va rămâne ca un moment istoric, fiind rezultatul unor eforturi susţinute şi a unei reforme interne a celor trei state.

Ministrul român a felicitat Guvernele celor trei state semnatare şi a mulţumit instituţiilor europene pentru sprijinul şi eforturile politice depuse, precizând că prin semnarea Acordurilor de Asociere la UE de către Republica Moldova, Georgia şi Ucraina „se deschide poarta şi perspectiva unei viitoare integrări europene şi este un drept legitim al celor trei state de a-şi propune să facă parte dintr-un sistem de valori democratice".Titus Corlăţean a ţinut să precizeze că România respectă şi susţine destinaţia europeană pe care cele trei state şi-au asumat-o, adăugând faptul că România şi-a propus să fie primul stat care va ratifica cele trei Acorduri.

La rândul său, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a mulţumit autorităţilor române şi instituţiilor europene pentru sprijinul acordat ţării noastre în vederea semnării Acordului de Asociere şi liber schimb cu UE, adăugând că, astfel, Republica Moldova intră într-o nouă conjunctură politică regională si europeană, reuşind să convingă Bruxelles-ul că este un partener credibil, iar integrarea europeană este o prioritate a întregii societăţi moldoveneşti.

"Semnarea Acordului se datorează şi contribuţiei şi sprijinului constant al partenerilor noştri europeni, fără de care ar fi fost imposibilă această realizare remarcabilă", a mai spus diplomatul, adăugând că mulţumeşte instituţiilor statului român pentru sprijinul acordat.

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, la eveniment a participat fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, vicepremierul Gabriel Oprea, vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, diplomaţi români, reprezentanţi ai Parlamentului României şi ai Guvernului.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam