Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
28 Martie 2014 | 12:02
Serge Vasilendiuc: „Arta este încurajată, dar pentru asta trebuie să dai şi tu ceva în schimb”
Pentru moldoveanul Serge Vasilendiuc, stabilit de mai mulţi în Polonia, ultimele luni au fost bogate în evenimente. Compatriotul nostru şi-a lansat, la Varşovia, expoziţia de fotografie intitulată „Îndepărtat şi apropiat. Peregrinări româneşti” care va rămâne deschisă pentru vizitatori până pe 15 aprilie. Acest eveniment a fost precedat de participarea lui Serge Vasilendiuc la expoziţia Grupului KRoma cu titlul „În călătorie” care a fost vernisată, până pe 20 martie, în Galeria Centrului pentru Cultură „Nowohuckie”, unul dintre cele mai prestigioase spaţii de expunere ale Cracoviei, care găzduieşte, anual, saloanele de pictură ale Uniunii Artiştilor Plastici şi bienalele de artă. Această expoziţia a făcut parte din Festivalul „Navigator” de la Cracovia.
-  Ultima perioadă de timp a marcat, în mod special, activitatea Dumneavoastră de creație. Vă rugăm să ne oferiți mai multe detalii referitor la cele  două evenimente importante.

- Într-adevăr, ultimele două luni au fost cu o încărcătură deosebită pentru mine. Am fost solicitat pentru a organiza câteva expoziții. Prima a fost expoziția grupului polono-român, din care fac parte pictori, artiști plastici din Polonia, România și Republica Moldova. La deschiderea expoziției, au asistat în jur de 400 de persoane, evenimentul fiind pe larg mediatizat. A fost vizitat de un număr mare de iubitori de artă din Cracovia.

A doua expoziție, care s-a deschis pe 25 februarie și se va derula până pe 15 aprilie, este expoziția mea individuală de fotografie cu imagini surprinse în diferite călătorii organizate în România și Republica Moldova.- Câte lucrări ați reușit să expuneți  în cadrul Festivalului „Navigator”?

- Conform numelui acestui Festival, „Navigator” este un eveniment adresat pasionaților de pelerinaje, de călătorii. Am expus lucrările în una dintre cele mai mari săli din Cracovia, iar fiecare autor a prezentat câte 10 lucrări.

În ceea ce privește expoziția de fotografie, aici am prezentat un ciclu de 68 de poze, având ca subiect diferite regiuni și zone ale României și Republicii Moldova.

- Actualmente, tot mai des se discută despre integrarea Republicii Moldova  în Uniunea Europeană. Or, această cale pe care ați luat-o Dumneavoastră, calea de promovare prin intermediul culturii, cred că este una binevenită. Care este opinia pe care o împărtășiți Dumneavoastră?

- Geografic vorbind, suntem în Europa. Cât despre vectorul european al Republicii Moldova, sunt un susținător aprig, iar prin activitatea pe care o desfășor încerc să reabilitez și să readuc imaginea țării noastre la o apropiere cât mai strânsă de Europa. În Polonia, în special în Cracovia, conaționalii noștri deja sunt integrați cu ceilalți români de pretutindeni. Bineînțeles, sprijinim în continuare și dorim să ne integrăm cât mai rapid în structurile europene, euroatlantice, iar noi aici suntem deja integrați.- Dar cât de mult se investește în cultură într-o țară europeană și cum sunt încurajați oamenii de creație?

- În mod diferit, dacă ești o persoană activă - reușești, deși calea spre succes este destul de întortocheată și dificilă, iar dacă ești o persoană calculată, insistentă, atunci, prin programe și printr-o logică firească, ajungi să accesezi anumite fonduri. Artele rămân rudele sărace ale celorlalte ramuri precum economia, infrastructura. Aici se alocă mai puține fonduri, în schimb, dacă încerci și propui niște programe, se pot abține fonduri și atunci arta poate fi promovată.  

Eu, spre exemplu, după stabilirea mea la Cracovia, am înaintat un demers și am intrat în Uniunea Artiștilor Plastici din Polonia și, după câțiva ani, am reușit să obțin un atelier de la Ministerul Culturii din Cracovia. Acesta este un aspect care vorbește despre faptul ca arta este încurajată, dar pentru asta trebuie să dai și tu ceva în schimb.

Mai multe detalii aflați din emisiunea Radio Moldova, „Scrisori pentru acasă” , ediția din 30 martie, la ora 10:30.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam