Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 August 2017 | 20:02
Sfaturi pentru a întemeia o familie fericită de la o moldoveancă stabilită peste hotare
A decis să-şi transpună experienţa de viaţă într-o carte şi să o dedice tuturor conaţionalilor săi. E vorba despre Inga Cozlovschi, o moldoveancă care locuieşte de mai mulţi ani peste hotare, dar pentru care dorul de casă rămâne a fi principalul imbold de a reveni la baştină. Autoarea cărţii speră că textele sale îşi vor afla cititorii, iar ideea de a scrie o carte despre relaţiile de cuplu le va fi de ajutor celor care vor să-şi întemeieze o familie fericită, relatează Mesager.
Originară din satul Palanca, Ştefan Vodă, Inga Cozlovschi îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile când îşi făcea studiile la Colegiul Republican de Medicină din Chişinău, apoi la facultatea de psihologie. Grijile şi responsabilităţile însă au determinat-o, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi cetăţeni moldoveni, să ia calea străinătăţii în căutarea unui trai mai bun. Acum femeia a hotărât să editeze o carte prin care să transmită mesajul că omul este făuritorul propriului său destin.
 
„Am avut momente în viaţa mea când am zis că vreau să plec. Am plecat pentru o viaţă mai bună, un salariu mai bun şi am reuşit. Tot timpul duc dorul de Moldova. La noi viaţa e mai stresată din cauza vieţii şi a salariilor mici. În străinătate lumea e mai liniştită”, mărturisește Inga Cozlovschi.
 
Cei prezenţi la eveniment au menţionat că apreciază gestul autoarei pentru că, aflată de mulţi ani peste hotare, ea nu uită de cei rămaşi acasă. „Inga vine cu o carte de sfaturi pentru cei care vor să menţină familia. Dorul se resimte, deschizi prima pagină şi vezi acolo dor”, a menționat poeta Radmila Popovici.
 
„Pentru prima dată asist la o lansare de carte a unei consătence. Cel mai mult mă bucur pentru părinţii ei. Fata lor a scris o carte despre valorile familiei, înseamnă că au educat-o corcet”, a menționat Ludmila Burlaca, șefă de direcție la Biroul Relații Interetnice (BRI).
 
Lansarea cărţii intitulată „Să vă pălească dorul de a trăi viaţa în doi şi nu numai”  are loc în contextul Zilelor Diasporei care se vor desfășura în Republica Moldova în perioada 18-20 august. 
Postat de: Cornelia Stefoglu
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam