Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
18 Iunie 2017 | 17:00
Simion Croitoru - ambasadorul vinurilor moldoveneşti în Portugalia
Simion Croitoru este moldoveanul care a reuşit să le demonstreze portughezilor că licoarea cu gust de Moldova merită să stea la aceiaşi masă cu cele mai renumite vinuri internaţionale. Legătura s-a cu licoarea lui Bachus nu este deloc întâmplătoare, iar asta pentru că străbunicul său a fost negustor de vinuri şi a ajuns până la Paris cu vinul său.
Simion Croitoru este omul care a reușit să deschidă calea vinurilor moldovenești în Portugalia. „Ideea mi-a apărut încă din 2009, căci pe atunci nu găseai un produs de-al nostru de calitate în Portugalia. Permanent îi rugam pe părinți să ne trimită câte o sticlă de vin. Dar într-o zi mi-am spus că trebuie să schimb starea lucrurilor. E un lucru foarte greu să începi să creezi o imagine, să promovezi o marcă nouă pe o piață străină, mai ales când aceasta este foarte aglomerată”, povestește Simion.

S-a confruntat zilnic cu scepticii care nici în ruptul capului nu vroiau să audă despre produsele noastre. „În Portugalia este foarte greu să pătrunzi cu un produs vinicol pe piață, dar am reușit să aducem produsul nostru la un nivel destul de bine plasat pe piață. Critici, cunoscători, oameni din domeniu ne laudă produsele, însă avem nevoie de mai multă promovare”, consideră Simion.

A început cu divinuri. Scopul lui era să introducă produsul nostru în magazine. În scut timp a reușit să distribuie vinurile moldovenești în una din cele mai prestigioase rețele de magazine din peninsula iberică. „Lucrez doar cu produsele de calitate, vinurile seci, produsele cu care pot intra în orice local și pot să afirm că nu ne va fi rușine de aceste vinuri”, a menționat el.

Simion Croitoru nu pierdea nicio ocazie de a participa la toate concursurile din Portugalia. Recent a primit răspuns de la un concurs la care au participat vinificatori din aproximativ 60 de țări, cu circa 1700 de vinuri. Cele șase vinuri moldovenești, înscrise în concurs, au fost premiate.

Cine s-ar m-ai fi gândit că un moldovean poate aduna în jurul poloboacelor de vin sute de portughezi și nu oriunde, ci în cel mai prestigios local din Oeiras, Palatul  lui Marques de Pombal, celebru diplomat și prim-ministru portughez în secolul XVIII. Deja al doilea an, locația a fost gazda sărbătorii „Ziua vinurilor moldovenești în Portugalia”.

Pentru a promova vinurile noastre în Portugalia, Simion Croitoru participă și la evenimentele organizate de diaspora noastră de acolo. E mândru să vadă că portughezii ne apreciază cultura și tradițiile. „Diaspora noastră este una dintre cele mai active din Portugalia. Potrivit portughezilor, diaspora noastră are cele mai bune centre culturale din țara lor”, a mai spus Simion Croitoru.

Pentru a-l cunoaște mai bine pe ambasadorul vinurilor moldovenești în Portugalia, urmăriți emisiunea „Moldovenii de pretutindeni”.
Postat de: Iulia Dubceac
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam