Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
27 Mai 2015 | 13:09
Soluţionarea problemelor ecologice, subiect discutat de tineri din patru ţări, la Cluj-Napoca
Tineri din Republica Moldova, Bulgaria, Italia şi România au realizat, la Cluj-Napoca (România), o expoziţie de materiale reciclate şi un flash-mob, prin care au vrut să atragă atenţia trecătorilor asupra stringenţei problemelor ecologice.
Acțiunile, care s-au desfășurat în cadrul programului „No Impact Project” vin să familiarizeze tinerii cu privire la stilul de viață sustenabil, reciclarea și protejarea resurselor, impactul amprentei de carbon individuale asupra mediului și consumul responsabil.

„Acest proiect promovează un stil de viață prietenos cu mediul, întrucât există foarte multe persoane care nu acordă suficientă importanță problemelor de mediu. Mulți dintre tineri nu cunosc ce înseamnă reciclare, protejarea resurselor, consum invizibil de apă ș.a. Însă, rolul tinerilor este foarte important, căci unii adulți nu sunt atât de motivați să facă o schimbare, nemaifiind atât de receptivi la aceste curente ecologiste care au apărut în ultima vreme. Tinerii sunt conștienți că a mânca produse naturale, bio, eco, vegan este foarte important pentru sănătatea lor, dar și a celor din jur”, a subliniat pentru TRM.MD Alexandrina Nicolescu, organizatoarea proiectului „No Impact Project”, lansat de lansat de Asociația „Mai Mult Verde” din România.
 

Vorbind despre cele mai stringente probleme ale ecosistemului din România,  Alexandrina Nicolescu a menționat despre tăierea ilegală a pădurilor. „În mare parte, vorbim aici despre acțiuni ilegale care se fac irațional, or, defrișarea pădurilor în România se produce în zone în care nu este normal să se întâmple, cum ar fi parcurile naturale, inclusiv cele din zona montană”, a spus ea.

Printre problemele ecologice de o gravitate sporită în România, Alexandrina Nicolescu a menționat construirea unui număr mare de clădiri, hoteluri și vile în unele zone care sunt deosebite în ce privește flora și fauna României și vânătoarea în rezervațiile naturale, fapt ce contribuie la nimicirea speciilor aflate pe cale de dispariție sau vânătoare în afara sezonului permis de lege.

Tinerii din Republica Moldova, Bulgaria, Italia și România au promovat în cadrul proiectului „No Impact Project” ideea că, la modul ideal, ar trebui să întreprindem acțiuni de prevenire a problemelor de mediu, ca apoi să nu combatem daunele aduse naturii. Participanții au promovat mersul pe bicicletă, care nu doar că nu emană gaze de eșapament, ci și contribuie la o dezvoltare fizică armonioasă. Coordonatorii proiectului au reiterat importanța colectării deșeurilor, care potrivit lor, aduce daune considerabile ecosistemului și nu este nici estetică.

„Acum toată lumea are cel puțin o mașină în familie, însă automobilele poluează mai mult decât mijloacele de transport în comun, acesta fiind încă un aspect defectuos al comportamentului oamenilor care dăunează mediului. Din păcate, nu există politici care să controleze cât de multe automobile sunt în funcționare în fiecare zi, cum există, de exemplu, în Europa de Vest”, a spus Alexandrina Nicolescu.
 

Cristian Vlas, voluntar al Asociației „Creatorii” din orașul Ungheni, Republica Moldova, participant al proiectului, a comunicat pentru TRM.MD că merită să acordăm o mai mare atenție problemelor de mediu, or, situația la acest capitol, s-a înrăutățit în ultimul timp.

„Acțiunile ecologiste devin o forță motrice pentru a îmbunătăți situația actuală și a găsi soluții urgente ca să nu ne trezim apoi într-o situație extremă. Noi încercăm să atragem atenția locuitorilor din raionul Ungheni prin mai multe acțiuni, precum flash-mob-uri, workshop-uri publice. Pe lângă aceasta, însă, încercăm să facem și lucruri practice. În cadrul ultimului nostru proiect am făcut curățenie în Parcul Francez din Ungheni. Ne-am mirat atunci când am colectat din cinci hectare ale parcului un container de gunoaie”, a spus Cristian Vlas.

Participanții proiectului „No Impact Project”, finanțat de Comisia Europeană prin programul „Erasmus+”, vor aduce la cunoștință și semenilor lor din țările de origine cele cunoscute în cadrului programului ecologic.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam