Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Aprilie 2014 | 12:30
Specialişti din Moldova au studiat noi tehnologii industriale la o expoziţie internaţională din Germania
Zece întreprinderi din Republica Moldova, inclusiv din stânga Nistrului, au participat cu un stand colectiv la Expoziţia internaţională „Hannover Messe”, care a avut loc în perioada 7 - 11 aprilie 2014, la Hanovra, Germania. Companiile au avut ocazia să-şi prezinte mărfurile şi serviciile alături de renumite companii din alte 27 de ţări.
În cadrul programului de afaceri al expoziției de la Hanovra au avut loc întrevederi bilaterale cu potențiali parteneri de business, s-a discutat despre posibilitățile de comercializare a produselor din oțel, prelucrare a metalului, producere a cablajului auto. Acest context le-a permis să discute cu ceilalți participanți, să se informeze despre noutățile în domeniu și tendințele de dezvoltare a industriei pe plan internațional.

Printre întreprinderile ce au luat parte la Expoziția ”Hannover Messe” este și SA ”Introscop”. Directorul SA ”Introscop”, Valeriu Bodiu, a accentuat utilitatea participării la asemenea manifestări, care deschid noi perspective. ”Familiarizându-ne cu elaborările prezentate de alte state, am constatat că majoritatea companiilor industriale din Republica Moldova au rămas în urmă, utilizează tehnologii depășite și ineficiente. Nu mai e valabil nici argumentul că avem forță de muncă ieftină. Pe plan mondial, există tendința de a înlocui munca oamenilor cu cea a mașinilor. Oamenii sunt cei care trebuie să conducă aceste mașini. Respectiv, există o cerere mare de ingineri, operatori ce au abilități să lucreze cu utilaje performante. Pentru investitorii străini nu primează forță de muncă ieftină și necalificată, ci specialiștii bine pregătiți”, a menţionat Valeriu Bodiu.

Cu referire la acest eveniment, conducătorul delegației oamenilor de afaceri din Moldova, Gheorghe Cucu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a declarat că participarea Companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului a relevat nivelul de dezvoltare a sectorului industrial al țării noastre. „Atât pentru Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cât și pentru agenții economici autohtoni, evenimentul a constituit o experiență bună, ce ne permite stabilirea noilor contacte și obiective”, a menţionat Gheorghe Cucu.

La ”Hannover Messe 2014” şi-au expus performanțele 5000 de companii din Olanda, Marea Britanie, Grecia, Italia, China, Emiratele Arabe Unite, Spania, Suedia, Turcia, Federația Rusă, India etc. Expoziţia a fost vizitată de circa 180 000 de specialişti din peste 100 de țări.

Participarea companiilor din Moldova la ”Hannover Messe” a avut loc în cadrul unui proiect implementat cu suportul Programului UE-PNUD ”Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam