Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Noiembrie 2014 | 12:57
Spectacole cu genericul „Creştini în Europa”, organizate în mai multe oraşe ale ţării
Locuitorii oraşului Cahul şi Orhei vor putea urmări, la 12, şi respectiv 13 noiembrie, spectacole organizate sub genericul „Creştini în Europa”.
Melomanii se vor reîntâlni cu instrumentiştii şi soliştii renumitei orchestre de muzică populară „Folclor”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, condusă de maestrul Petre Neamţu. Pe scenă vor evolua artişti de pe ambele maluri ale Prutului precum: Mioara Velicu, Margareta Clipa, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Silvia Goncear, Maria Sărăbaş, Zinaida Bolboceanu, Suzana Popescu, Nicolae Paliţ, Viorica Moraru, Valentina Butucel, Diamanta Paterău.

Toate spectacolele „Creștini în Europa” încep cu premiera filmului documentar „Dimitrie Cantemir”, realizat de Studioul Flacăra Film Chișinău în cadrul serialului „100 de români celebri născuți în Moldova”. Acest serial de filme enciclopedice, unic în tot spaţiul românesc, este conceput şi produs de scriitoarea Luminița Dumbrăveanu, scenariu Larisa Verdeș, regie Lidia Marcu, având drept scop popularizarea marilor personalități atât printre români, cât și pe toate continentele, în contextul revenirii Republicii Moldova în familia Europei civilizate.

Spectacolele se încheie tot cu o producţie a Studioului Flacăra Film: videoclipul documentar la cântecul „Basarabie, nu plânge!” scris și interpretat de Aurica Dicusară Basarabeanca, prin care echipa Flacăra aduce un Omagiu Mișcării de Eliberare Națională din anii 1989-1991 și liderilor ei.

Lansarea proiectului „Creștini în Europa” a avut loc la Chişinău, în 26 octombrie, la Sala cu Orgă, de ziua naşterii domnitorului Dimitrie Cantemir. Seria de manifestări a continuat la Bălţi la 3 noiembrie şi la Cernăuţi la 7 noiembrie.

Sub același generic vor fi mai organizate concerte la Chișinău, la 15 noiembrie și la 26 noiembrie la Casa de Cultură din Cimișlia. Suita de manifestări „Creștini în Europa”, ce se înscrie în sistemul de valori europene, bazat pe unitate prin diversitate, va culmina la 29 noiembrie, în Sala Palatului din Bucureşti.

Spectacolele sunt organizate la iniţiativa poetului academician Nicolae Dabija, președintele Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova  şi coordonate de Iuliana Gorea-Costin, președinte de onoare al Asociației Europene de Strategii Politice „Nicolae Costin” , cu sprijinul Guvernului României.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam