Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Iulie 2014 | 16:37
Spectacolul „Gândurile unei nopţi de vară” ovaţionat la Paris
În jur de 200 de persoane, cetăţeni din Republica Moldova, România şi Franţa s-au reunit la Paris, Franţa, pentru a aduce un omagiu poeziei româneşti în cadrul unui spectacol susţinut sub genericul „Gândurile unei nopţi de vară”. Evenimentul a îmbinat armonios arta vizuală, poezia şi muzica asociată valorilor şi patrimoniului cultural european.
Scenariul şi regia semnată de basarabeanul Mihai Ţărnă, a avut la bază versurile celor mai importanţi poeţi români redate într-o ambianță de muzică clasică din repertoriul marilor compozitori francezi. În scenă au urcat şapte actori francezi care au recitat versuri în limba franceza și română, în timp ce artista Ana Munteanu din Republica Moldova le-a ilustrat în pictură pe nisip.

„Acest spectacol e pentru mine ceva nou şi cred că şi pentru Paris e ceva nou fiindcă nu am auzit de un spectacol cap-coadă cu un mesaj, cu regie făcută în stilul sand-artului. Teatrul este o comunicare, deci cred că pentru mine ar fi important ca ceia ce am simțit punând în scenă  „Gândurile unei nopți de vară'' să fie simțit şi în sală, şi în inima spectatorilor” a declarat pentru trm.md, Mihai Ţărnă.Potrivit directorului adjunct al ICR Paris, Radu Ciobotea, ”Gândul unei nopți de vară” este un spectacol de idei, dar deloc abstract, deloc plictisitor, deloc încărcat cu filosofie inutilă.

„Gândul unei nopți de vară” creat de Mihai Țărnă merită să străbată meridianele și continentele, căci pretutindeni își va găsi publicul și își va merita aplauzele. Mă bucur că această aventură a început la Paris. Actorii de la Ecole Internationale de Creation Audiovisuelle et Realisation din Paris au avut șansa de a construi un discurs dramatic original, creat dintr-un dialog rafinat între text, muzică și desen în nisip. Prestația Anei Munteanu a fost peste așteptări, aproape două ore de performanță, cu câte un desen la câteva secunde, o demonstrație care a ținut publicul cu sufletul la gură”, a opinat Radu Ciobotea.

Solicitată de trm.md, Liliana Roşca, președinta asociației Union Interculturelle „Constellation Culture” din Franţa ne-a comunicat că spectacolul se înscrie în proiectul „Identitate şi Memorie” care are drept scop valorizarea patrimoniului local prin intermediul diversităţii cultural-artistice, precum şi sprijinirea artiștilor de excepţie.

„Acest proiect este realizat într-un context european și integrează diverse genuri artistice și artiști de diferite naţionalităţi. Baza acestui proiect este promovarea artei din ţara de origine și a gazdei prin intermediul unei culturi comune”, a menţionat Liliana Roşca.La spectacol au participat şi ambasadorul Republicii Moldova la Paris, Oleg Serebrian, ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, directorul general al Școlii superioare de cinema și audiovizual de la Paris (EICAR), Robert Baquiast, responabilul din partea Europei Centrale și de Est din cadrul Ministerului de Ecologie din Franța, Patrice Eyraud.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român din Paris, Ambasada României în Republica Franceză și Biroul pentru relații cu diaspora din cadrul Guvernului Republicii Moldova.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam