Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Decembrie 2015 | 12:57
Stela Stângaci: Situaţia politică din Moldova nu a influenţat dialogul politic moldo-italian
Situaţia politică din Republica Moldova nu a avut impact asupra dialogului politic moldo-italian. Noi am avut un contact strâns cu prietenii noştri italieni, am avut o agendă foarte clară de acţiuni pe care am promovat-o cu multă consecvenţă. Declaraţiile aparţin Stelei Stângaci, ambasadorul Republicii Moldova în Republica Italiană şi prin cumul în Republica Malta şi au fost făcute în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” de la Radio Moldova Actualităţi.
„Este adevărat că situația de la noi de acasă a influențat asupra intensității schimbului de vizite la nivel înalt”, a specificat ambasadorul Moldovei la Roma.
Oficialul a remarcat, în cadrul aceleiași emisiuni, că vinul moldovenesc este mai greu promovat pe piața italiană. „Italia, la capitolul vinuri, este foarte bine plasată pe piața mondială și este mai greu de făcut concurență vinurilor italiene la ei acasă”.

Potrivit ambasadorului, din momentul în care a fost liberalizat regimul de vize cu Uniunea Europeană, inițial, a fost notată o creștere a fluxului de intrări de peste 20 la sută, iar, în acest an, fluxul este în jur de 15%. Însă cifra moldovenilor care au intrat și au rămas în Italia, în principiu, nu s-a schimbat semnificativ, în raport cu anul precedent. „Concetățenii noștri care vin în Italia în baza pașaportului biometric rămân doar atât timp cât este permis de lege”, a subliniat oficialul moldovean.

„Avem o colaborare foarte bună cu comunitatea noastră, cele peste 70 de asociații pe care le avem pe întreg teritoriul Italiei, majoritatea au fost foarte active. Asociațiilor le reușește foarte bine să se structureze, să se instituționalizeze, să se înregistrează pe lângă autoritățile italiene. Au învățat să scrie proiecte, să solicite finanțări, inclusiv din fondurile europene”, a menționat Stela Stângaci.

Un proiect realizat împreună cu reprezentanții diasporei moldovenești este lansarea unor cursuri de formare a asistenților familiali pentru femeile originare din Moldova. „Cunoaștem că 2/3 din comunitatea noastră din Italia sunt femei, majoritatea dintre ele muncesc în familii italiene, deși lipseau astfel de cursuri de pregătire”.

Printre realizările diasporei moldovenilor din Italia, Stela Stângaci a subliniat și multitudinea de inițiative și proiecte de colectare a ajutoarelor umanitare care au fost transmise mai multor instituții, gimnaziilor-internate, precum și familii defavorizate din Republica Moldova.

Varianta integrală a interviului oferit pentru Radio Moldova poate fi accesată AICI.

 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam