Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Noiembrie 2015 | 17:45
Studenţi moldoveni din 23 de ţări participă la concursul „Excelenţă academică pentru Moldova”
Studenţi moldoveni din 23 de ţări participă la concursul „Excelenţă academică pentru Moldova”, organizat de Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD) şi Asociaţia studenţilor moldoveni din Franţa „Jeunes Moldaves”. Cei mai buni studenţi la ciclurile Licenţă, Masterat, Doctorat vor fi premiaţi pe 22 decembrie 2015, la Chişinău, în cadrul Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova (GSORM), ediţia a treia.
În competiție au fost incluse, în total, 104 dosare din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Danemarca, Elveția, Estonia, Federația Rusă, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, SUA, Suedia, Ungaria.

Dosarele participanților vor fi evaluate în baza a patru criterii: excelență academică; activitățile extra-curriculare; legătura cu Republica Moldova; creativitate și inovație.

Noutatea în acest an a programului GSORM este secțiunea – „Reveniri care inspiră” - lansată în parteneriat cu Forumul Absolvenților Reveniți, cu scopul de a promova cele mai motivaționale istorii ale tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ din străinătate care, revenind acasă, au reușit să creeze un impact remarcabil prin activitatea lor.

Proiectul Gala Studenților Originari din Republica Moldova „Excelență Academică pentru Moldova” a fost lansat, în premieră, în anul 2013. Până în prezent, la concurs au participat peste 450 de tineri.

Scopul programului Gala Studenților Originari din Republica Moldova este de a face cunoscute în țară rezultatele academice excepționale ale studenților și absolvenților moldoveni din străinătate, prin conectarea diasporei moldovenești la comunitatea universitară din Republica Moldova. Obiectivele principale constau în identificarea, recunoașterea și promovarea celor mai buni studenți originari din Republica Moldova, care își fac studiile în afara țării și care au atins rezultate remarcabile în plan academic și extra-curricular la nivel internațional.

Ediția 2015 a GSORM este organizată cu susținerea IASCI/NEXUS Moldova (proiect finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare) și a Centrului pentru Migrație Internațională/Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (CIM/GIZ).
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam