Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
25 Noiembrie 2014 | 16:52
Studenţii basarabeni din Craiova organizează dezbateri cu privire la alegerile parlamentare
Studenţii basarabeni din Craiova s-au lansat în discuţii cu privire la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Moldovenii au organizat o dezbatere cu tema „Pentru cine votăm? Pentru noi cetăţenii sau pentru ei politicienii”, informează editie.ro.
Potrivit presei românești, invitat la dezbateri, vicepreşedintele Consiliului Județean Dolj, Cristinel Iovan, a vorbit despre parcursul european al Republicii Moldova, adresându-se în special studenţilor basarabeni prezenţi în sala bibliotecii “Alexandru şi Aristia Aman” unde a avut loc evenimentul.

Ionuţ Stroe, deputat, reprezentantul Parlamentului României în Consiliul European, responsabil de monitorizarea alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, a ţinut să sublinieze faptul că votul este pentru cetăţeni, nu pentru politicieni.

„Votul este pentru cetăţeni. Republica Moldova, în acest moment, trebuie să dea un test al democraţiei. Alegerile de pe 30 noiembrie sunt cel mai important test al democraţiei pentru această ţară. Spun de la bun început că nu este un vot pe care îl daţi pentru a merge în vest sau în est. Nu este un vot pe care îl daţi pentru a implementa sau nu aportul de asociere. Este un vot pe care îl daţi în directă legătură cu interesele, drepturile şi aspiraţiile acestui popor” a menționat  Ionuţ Stroe.

Ion Cobîşenco, preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova şi preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că, în Craiova, nu va fi deschisă o secţie de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„După un mare efort făcut de organizaţia noastră şi Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România, după  mai multe solicitări către Comisia Electorală Centrală, către Ambasada Republicii Moldova, către Guvernul Republicii Moldova, în Craiova nu s-a mai deschis o secţie de votare, cu toate că meritam şi era destul de motivată deschiderea acestei secţii de votare. În zona Olteniei, studiază aproximativ 800-900 studenţi basarabeni care sunt bursieri ai statului român. În această categorie nu intră studenţii care au venit pe cont propriu şi nici cetăţenii moldoveni care s-au instalat aici şi locuiesc de mai mulţi ani. Suntem profund indignaţi”, a declarat președintele FAB România.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam