Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Septembrie 2015 | 16:40
Studenţii din Paris, instruiţi în cadrul unui Seminar de Integrare şi de Orientare
Asociaţii din Franţa organizează a cincea ediţie a Seminarului de Integrare şi de Orientare pentru studenţii basarabeni din Paris. Evenimentul este programat pentru sâmbăta, 3 octombrie, în care tinerii vor fi instruiţi cum să înainteze o cerere pentru a obţine o bursă, o locuinţă sau asigurare socială.
Solicitată de TRM.MD, Doina Guzun, coordonatoarea acestui proiect ne-a comunicat că Seminarul de Integrare și de Orientare este util studenților atât din primul an de studii cât și celor din ani terminali. 

De asemenea, participanții vor afla cum pot să susțină cu brio un interviu de angajare. „În cadrul Seminarului are loc un schimb de experiențe profesionale, de cunoștințe administrative și juridice, de sfaturi oferite reciproc pentru a se reuși integrarea socială și profesională în Franța”, a remarcat Doina Guzun.

„Noi, organizatorii ne bucurăm că pe parcursul anilor mai multe sute de studenți au beneficiat de experiența și sprijinul colegilor lor. Este o frumoasă experiență de transfer de cunoștințe și practici între generațiile de tineri, care ar trebui preluată și realizată și în alte țări - solidaritatea și spiritul de echipă al studenților este universal”, a declarat Dorin Dușciac, președintele Asociației pentru Integrarea Migranților (Association pour l'Intégration des Migrants).

Potrivit organizatorilor, tinerii vor fi instruiţi cum să înainteze o cerere pentru a obţine o bursă, o locuinţă sau asigurare socială. De asemenea, participanții vor afla cum pot să susțină cu brio un interviu de angajare.

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Integrarea Migranților (Association pour l'Intégration des Migrants), în colaborare cu Liga Studenților Români din Străinătate cu sprijinul Asociației Mediatice „Pro-Diaspora France”, Asociației „Union interculturelle – Constellation Culture”, Asociației „Tous pour l’Europe” și Asociației Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam