Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Octombrie 2014 | 12:03
Studenţii moldoveni din Franţa, ghidaţi de conaţionali
Studenţii moldoveni veniţi în Franţa sunt invitaţi la cea de-a patra ediţie a Seminarului de Integrare şi de Orientare a studenţilor basarabeni. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 4 octombrie, ora 09:50, la Maison des Associations, 14, avenue Rene Boylesve, 75016, Paris.
În cadrul evenimentului organizat de mai multe asociații de moldoveni din Franța, tinerii vor putea afla de la colegii lor mai mari informații privind cazarea, studiile și găsirea unui job.

Potrivit organizatorilor, continuitatea evenimentului, aflat la cea de a IV-a ediție, este motivată de prezența unui număr în creștere de participanți, care beneficiază în fiecare an de un training de integrare și de orientare.

Solicitată de trm.md, Doina Guzun, președinta Asociației „Jeunes Moldaves”  ne-a comunicat că scopul proiectului este de a fi util tinerilor nou-veniți în Franța. „Evenimentul este organizat de către studenți și pentru studenți. Seminarul se va desfășura, de asemenea, și în alte orașe franceze”, a menționat Doina Guzun.

Astfel, seminarul de integrare și orientare a apărut ca un rezultat justificator pentru dificultățile și provocările unei experiențe de student moldovean în Republica Franceză. Scopul seminarului este de a oferi sfaturi și practici utile în ceea ce privește sistemul administrativ, social şi cel educațional din această ţară.

Organizatorul evenimentului este Asociația studenților moldoveni aflați la studii în Franța, „Jeunes Moldaves en France”, cu sprijinul Asociației Mediatice „Pro-Diaspora France”, Asociației „Union interculturelle – Constellation Culture” și Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam