Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
30 Septembrie 2014 | 12:04
Studenţii moldoveni din străinătate, îndemnaţi să participe la Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova
A fost dat startul celei de-a doua ediţii a proiectului Gala Studenţilor Originari din Republica Moldova. Începând cu 1 octombrie studenţii originari din Republica Moldova care îşi fac studiile peste hotare pot aplica dosarele pentru concurs.
Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), eligibili pentru program sunt studenții moldoveni care își fac studiile în anul 2014-2015 la universități din străinătate la ciclurile universitare licență, masterat, doctorat, inclusiv cei care au absolvit o astfel de instituție în anul 2014.

Concursul de dosare este deschis în perioada 1 octombrie - 1 decembrie 2014. Câștigătorii premiilor vor fi anunțați în cadrul unei ceremonii oficiale, la Chișinău, fixată în prealabil pe 27 decembrie.

Premiile vor fi acordate pentru categoriile „Studentul Anului din SUA și Canada”, „Studentul Anului din Europa de Vest”, „Studentul Anului din Europa Centrală și de Est”, „Studentul Anului din Restul lumii”, „Studentul Anului din Străinătate”. Participanții la Gala studenților vor fi selectați de către un juriu format din personalități marcante din mediul academic, instituțional și mediul de afaceri din Republica Moldova. Condițiile de participare la concurs sunt descrise pe pagina de Internet a proiectului - www.galastudentilor.md - la rubrica Concurs. Aplicațiile pot fi depuse online, pe aceeași pagină.

Scopul proiectului este de a face cunoscute în Republica Moldova rezultatele academice excepționale ale studenților și absolvenților moldoveni din străinătate, prin conectarea diasporei moldovenești la comunitatea universitară din Republica Moldova. Obiectivele principale constau în identificarea, recunoașterea și promovarea celor mai buni studenți originari din Republica Moldova, care își fac studiile în afara țării și care au atins rezultate remarcabile în plan academic și extra-curricular la nivel internațional.

Proiectul Gala Studenților Originari din Republica Moldova „Excelență Academică pentru Moldova” a fost lansat, în premieră, în anul 2013, de către Asociația Studenților Moldoveni din Franța „Jeunes Moldaves”, în parteneriat cu BRD. La concursul de dosare din 2013 au aplicat 205 studenți și absolvenți din 21 de țări ale lumii. În total, au fost premiați 33 de tineri.

Gala Studenților Originari din Republica Moldova va fi organizată sub înaltul patronaj al prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru al doilea an consecutiv.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam