Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Mai 2017 | 10:50
Studenţi din Republica Moldova se pot înscrie on-line la universităţile din România
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, marţi, 2 mai, că viitorii studenţi din Republica Moldova se pot înscrie on-line la universităţile din România, trimiţând prin e-mail, la facultăţile dorite, documentele scanate necesare înscrierii, scrie news.ro.
Potrivit sursei citate, măsură vine în contextul în care proiectul noii metodologii de şcolarizare a românilor de pretutindeni, aflat în dezbatere publică până la 7 aprilie, prevede că românii cu domiciliul stabilit în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Israel şi diaspora să îşi depună personal dosarele de înscriere la facultăţile din România pe care doresc să le urmeze.

„Soluţia este foarte simplă. Toată lumea lucrează on-line. Înscrierile se fac on-line. Prin urmare, nu cred că mai este nevoie să creăm comisii intermediare care să facă înscrierea pentru universităţile din România, în condiţiile în care elevii, viitorii candidaţi la universităţile din România, ştiu limba română”, a declarat ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.

El a explicat că tinerii se pot înscrie on-line, prin scanarea documentelor de înscriere şi trimiterea lor pe e-mail la facultăţile la care doresc să se înscrie, urmând ca documentele în original să fie depuse la începerea anului universitar.

Potrivit proiectului noii metodologii, românii cu domiciliul stabil în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Israel şi diaspora îşi vor depune direct dosarele de înscriere la sediile facultăţilor pe care doresc să le urmeze, reieşind că acele comisii mixte care preluau dosarele viitorilor studenţi pentru a le depune la facultăţile din România vor fi desfiinţate începând de anul universitar următor.

Pentru românii cu domiciliul stabil în Ucraina, Albania, Macedonia şi Serbia, înscrierea ar urma să se facă în continuare printr-o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam