Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Aprilie 2014 | 10:40
Studenţi italieni în vizită la penitenciarele din Moldova
În contextul relaţiilor de colaborare stabilite între Departamentul Instituţiilor Penitenciare şi Ambasada Italiei în Republica Moldova, la 31 martie, un grup de studenţi ai facultăţii de drept din cadrul unei universităţi din Italia, au efectuat o vizită de studiu la penitenciarele nr.10-Goian şi nr.15-Cricova.
Principalul obiectiv al vizitei a fost însuşirea cunoştinţelor practice în domeniul recunoaşterii şi executării hotărârilor judecătoreşti, în vederea promovării exercitării unui spirit civic responsabil, dar şi de a familiariza tinerii din Italia cu particularităţile sistemului penitenciar din Moldova.

În cadrul vizitei, studenţii au aflat mai multe detalii cu privire la condiţiile de detenţie, programul zilnic al deţinuţilor, precum  şi despre activităţile specifice desfăşurate de angajaţii Serviciului activitate educativă, psihologică şi asistenţă socială. De asemenea, vizitatorii au adresat şefilor instituţiilor de detenţie menţionate, diverse întrebări ce ţin de activitatea sistemului penitenciar.

Oaspeţii au avut posibilitatea să cunoască aspectele mediului penitenciar prin prisma dispoziţiilor care reglementează executarea pedepselor, drepturile şi obligaţiile persoanelor private de libertate. Aceştia au vizitat şi camerele de deţinere, curţile de plimbare, bibliotecile şi bisericile penitenciarelor.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam