Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Februarie 2014 | 09:41
Studiu: Un sfert dintre moldovenii din Rusia riscă să devină şomeri
În urma noilor interdicţii impuse de Moscova, un sfert dintre moldoveni din Rusia vor avea un loc instabil de muncă sau vor deveni şomeri. Deja ne putem aştepta că în câteva luni toţi aceşti moldoveni ar putea reveni acasă fără un loc de muncă şi fără un venit stabil, sunt concluziile unui studiu prezentat ieri de IDIS ”Viitorul”.
Autorul lucrării, Marian Cepoi  a menţionat că din cauza unor incidente recente, precum ar fi violențele interetnice, dar și din motive subiective, precum politica pro-europeană a Moldovei, în anul 2013 controalele asupra migranților s-au întețit. Expertul a subliniat că astfel cei circa 245 de mii de moldoveni care sunt incluși în grupul de risc ar putea,  în curând, primi interdicția de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.

”Situația muncitorilor moldoveni din Federația Rusă este destul de complicată la moment și suntem conștienți că nu este atât de simplu găsirea unor soluții într-un termen scurt. Dar, nu putem nega faptul că cu cât ne apropiem mai mult de vest, cu atât sunt mai mari presiunile din est, iar muncitorii din afara țării reprezintă și un segment electoral important”, a precizat Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS ”Viitorul”.

Mai multe modificări în legislaţia Federaţiei Ruse vor limita termenul de şedere pentru migranţii care nu deţin patente sau permise de muncă la 90 de zile, într-o perioadă de 6 luni.

O altă modificare legislativă interzice alte permise de conducere decât cele ruseşti începând cu luna mai a anului 2014. Încă o lege, intrată în vigoare deja la 1 decembrie 2013, prevede că migranţii care vor să se angajeze în sfera serviciilor locativ-comunale, comerţ şi deservire socială trebuie să susţină un examen de cunoaştere a limbii ruse. Potrivit legii, abia după ce vor demonstra că ştiu limba rusă, migranţilor li se va elibera un permis de muncă sau li se va prelungi cel existent.

 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam